gimnazija_800_532Zrenjanin- Zrenjaninska gimnazija danas je proslavila inpozantan jubilej 170 godina postojanja.  Veliki jubilej obeležen  je svečanom akademijom i promocijom monografije „Zrenjaninska gimnazija 2006–2016” u zrenjaniskom pozorištu „Toša Jovanović“. Svečanosti su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a u programu su učestvovali hor i  učenici Muzičke škole „Josif Marinković“.

direktor-gimnazije_800_532-Ponos naš je što je osamdeset odsto naših učenika na budžetu, generacije učenika  su postigli velike uspehe na brojnim takmičenjima, imamo brojne akademike, profesore na fakultetima i   istaknute sportiste – rekao je direktor škole, Milan Radaković.

– Vaša gimnazija obrazovala je i vaspitala mnoge generacije u Vojvodini i ima prosvetiteljsku tradiciju, dugu 170 godina, a danas je primer savremene, kreativne škole sa jasnom vizijom, stručnim kadrom i pre svega velikim potencijalom onih zbog kojih se škole i osnivaju, učenicima gimnazijalcima – rekao je on, ukazujući da je ova ustanova iznedrila intelektualce, društvene radnike, akademike, kao i vrsne stručnjake u mnogim oblastima, ali i olimpijske šampione- rekao je Njilaš.

hor_800_532– Ovakvom školom, njenom tradicijom i uspesima ponosio bi se svaki gradonačelnik, u bilo kom gradu u našoj zemlji, a verujem i šire. Grad Zrenjanin oduvek je stajao uz svoju Gimnaziju, rastao i razvijao se zajedno s njom, delio i dobre i loše periode kroz koje su prolazili tokom ovih 170 godina. Svaki uspeh Gimnazije uspeh je i grada, to je nešto što je neodvojivo jedno od drugog – rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić.

 

pozoriste_800_532Davne 1846. godine u Bečkereku upisalo se , od prvog do šestog razreda, ukupno 214 đaka, danas,  Zrenjaninska gimnazija je  jedna od najvećih gimnazija u Srbiji. Školu trenutno pohađa 1291 učenik u 42 odeljenja opšteg, društveno-jezičkog i prirodno-matematičkog smera. Svake godine upisuje se jedno odeljenje opšteg smera na mađarskom nastavnom jeziku. Poznati zrenjaninski gimazijalci bili su: dr Tibor Varadi, pravnik, Čedomir Popov, istoričar, proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić….