salon-arhitekture-9-12-2016-_400_600Zrenjanin- U petak, 9. decembra u 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina biće otvorena Izložba Salona arhitekture – Novi Sad – „Prespajanje“. U okviru prezentacije izložbe održaće se i okrugli sto na temu samog Salona – o potrebi povezivanja, dijalogu arhitekture i arhitekata kao i uloge profesionalnih udruženja. Izložba je putujućeg karaktera. Prvi grad domaćin je Zrenjanin.

Jubilarni 20. Salon arhitekture – Novi Sad, održan je od 3. do 12. juna 2016. godine. Postavljen je sa namerom da prevaziđe okvir Salona kao isključive prezentacije selektovanih radova i da kroz proširenje formata postane bijenalni događaj koji okuplja arhitektonsku scenu regiona. Kroz selekciju izloženih radova i seriju predavanja i debata otvoren je prostor za slobodno i otvoreno promišljanje o definisanju pozicije arhitektonske struke u kontekstu regiona i prepoznavanja svih njenih aktera i produkta. Namera je bila da se arhitektura posmatra u proširenom polju – od društvenog i prostornog aktivizma, preko građenja do teorijskog promišljanja i digitalnog prostora. Postavljajući ih tako, iznad disciplinarnih podela, ukazuje se na specifične vrednosti koje u mnoštvu i različitostima grade kompleksnu sliku arhitekture danas.

dsc_0598_800_532Za 7 dana trajanja Salona – 160 izloženih radova, selektovanih od 250 prijavljenih iz 7 zemalja regiona videlo je oko 1000 posetilaca. Poseban kuriozitet predstavlja ukupno 14 nagrada i priznanja koja su dodeljena učesnicima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske i Rumunije. Poseta i učešće kolega na Salonu, iz skoro svih zemalja regiona, opravdalo je ideju o neophodnosti umrežavanja i pokretanja zajedničkog dijaloga svih arhitektonskih aktera ovog regiona. Kao nastavak ove ideje izložba ostvaruje dijalog sa arhitektonskom strukom i javnošću kroz putovanja po zemljama okruženja ali i kod nas.