Zrenjanin- Niz sprovedenih aktivnosti i ulaganja obeležilo 2016.godinu!

JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin je preduzeće koje se prevashodno bavi uslužnim delatnostima, zbog čega nam je od izuzetne važnosti da naši korisnici budu zadovoljni uslugama koje im pružamo i zato konstantno težimo podizanju kvaliteta istih.

Da bi unapredili nivo komunalne higijene u gradu, tokom marta meseca, postavili smo 100  novih limenih  kontejnera zapremine 1.1 m3, čija je vrednost 2.499.000,00 bez PDV-a. Kontejneri su postavljeni u ulici Laze Kostića, naselju 4.juli, MZ Sonja Marinković, MZ Veljko Vlahović u ul.Vojvode P.Bojovića, a radila se zamena dotrajalih kontejnera i dopuna na mestima gde su  nedostajali. Novi kontejneri dopineli su  podizanju nivoa komunalne higijene u gradu, lepšem izgledu kontejnerskih mesta i grada u celosti.

Radnici našeg preduzeća uredili su i šest kružnih raskrsnica i to: ulaz iz pravca Novog Sada, ulaz u Zrenjanin, kod Avale, u ul.Žarka Zrenjanina, na ulazu iz pravca Beograda i prema Kikindi.Raskrsnica smo pripremili ili rekultivirali i zasadili uglavnom četinarima, ali i otpornijim  lišćarima upravo zbog specifičnih uslova mikroklime asfalta, izduvnih gasova vozila i zimskog soljenja kolovoznih traka. Deo njih je zatravljen, a delovi ostalih su zasuti ukrasnim malčom upravo sa ciljem očuvanja mikroklime i estetskih vrednosti i opstanka biljaka.

 

Za potrebe Pogrebne službe nabavljena su tri nova vozila i to dve Dačie doker za prevoz radnika i Reno trafik za prevoz pokojnika. Nabavkom ovih vozila unapređen je  značajno rad Pogrebne službe.

Bitan akcenat je  bio stavljen na vanredno uređenje svih  gradskih grobalja. Aktivnosti su bile  bazirane na košenju trave, čišćenju trotoara i prostora oko grobnih mesta, orezivanju i uređivanju  stabala,  čišćenje ivičnjaka i dr. Pored redovnog održavanja , vanredan akcenat na uređenje grobalja  stavićemo uvek kada se obeležavaju  značajni  datumi, odnosno obeležavanje zadušnica ,dan posvećen pokojnima, dan kada se svih njih sećamo i molimo se za njihove duše. One se obeležavaju 8.oktobra  (Miholjske), 5.novembra- Mitrovdanske zadušnice, a bitan praznik je i Svi sveti  koji građani katoličke veroispovesti obeležavaju 1.novembra.        Svi građani mogli su  videti  novine koje smo uveli  u naš  rad , kada je u pitanju kako uređenje grobalja , tako  i drugih javnih površina koje su u nadležnosti našeg preduzeća.

Kako bi unapredili rad  i efikasnost Službe za iznošenje i deponovanje komunalnog otpada, nabavili smo tri nova  kamiona, odnosno dve smećarke i auto podizač, a čija je ukupna vrednost oko 410.000.00 evra sa uslugom lizinga. Kamioni su zapremine 16 m3 i 22 m3 i koriste  se za iznošenje komunalnog otpada i u gradu i u naseljenim mestima., dok se auto podizač prvenstveno  koristi za iznošenje komunalnog otpada, odnosno kontejnera iz privrede. Sa nabavkom novih auto-smećara, kapaciteti „Čistoće“, kada je iznošenje komunalnog otpada u pitanju, su znatno uvećani, a samim tim i kvalitet u pružanju komunalnih usluga biće mnogo viši, kao i nivo komunalne higijene u gradu.

Da vodimo izuzetno računa o komunalnoj higijeni u gradu, pokazali  smo prilikom održavanja,  31. manifestacije ,,Dani piva“. Ekipe koje su bile zadužene za održavanje komunalne higijene u periodu od 23. do 28. avgusta, bile su  angažovane 24 časa, odnosno radili su u tri smene, a sve da bi održali visok nivo higijene u gradu. Zbog toga smo i uposlili dodatnih 50 radnika uz svu postojeću mehanizaciju kako bi, odmah po zatvaranju štandova, mogli da prionu na posao i očiste najprometnije delove grada do jutarnjih sati, i možemo reći da smo uradili dobar posao i da je nivo komunalne higijene bio na zavidnom nivou. Tokom godine imali smo i niz drugih aktivnosti poput akcije iznošenja kabastog komunalnog otpada, obeležavanja Svetskog dana zaštite životinja, redovnog košenja trave, prolećne i jesenje sadnje cvetnih leja u gradu, pranja kontejnerskih mesta, noćnog pranja ulica i dr.

Preduzeće će nastaviti ambiciozno i u 2017.godini da sprovodi zacrtane planove, a sve u cilju kvalitetnijeg pružanja usluga, našim korisnicima.Glavni cilj našeg preduzeća je da naši korisnici budu zadovoljni pruženim uslugama, da grad bude čist i uredan i da svi živimo u zdravoj sredini.