U Srbiji je povećan broj obolelih od respiratornih infekcija, gripa, bolesti sličnog gripu.
Bolest, prema navodima Instituta za javno zdravlje Srbije, najviše pogađa decu uzrasta od pet do 14 godina, a potom u uzrasnoj grupi od 0 do četiri godine.

Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ do 1. januara prijavljen veći broj obolelih od oboljenja sličnih gripu nego u istom periodu prošle sezone.

Kako je navedeno na sajtu Batuta, od 3. oktobra 2016. godine do 1. januara prijavljeno je 70.215 obolelih od oboljenja sličnih gripu, a u odnosu na prethodnu nedelju, „trend incidencije oboljenja sličnih gripu na teritoriji Srbije je u porastu“.

U periodu od 26. decembra 2016. godine do 1. januara 2017. godine Institutu za javno zdravlje Srbije prijavljeno je 19.708 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je 1,5 puta više nego nedelje pre toga.

Prema pristiglim prijavama Institutu za javno zdravlje Srbije, do sada su potvrđeni slučajevi gripa sa teritorije  Srednjebanatskog, Južnobačkog, Raškog, Južnobanatskog, Pčinjskog, Jablaničkog, Mačvanskog, Severnobačkog,  Severnobanatskog, Braničevskog, Zlatiborskog, Podunavskog, Pomoravskog, Sremskog i Kolubarskog okruga.

Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je Institutu za javno zdravlje Srbije četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa. Svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa.

Do sad su potvrđena dva tipa virusa influence: A(H3) i influenca tip B.

Među laboratorijski potvrđenim slučajevima je najčešće zastupljen podtip virusa gripa A (H3).

S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, često provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi i održavanje higijene prostora u kojima se radi.