Zrenjanin- Studiranje u EU nije mit – ali evo šta jeste, naziv je tribine održane u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu, u utorak 17. januara, u okviru projekta „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“. Pred pedesetak srednjoškolaca iz zrenjaninskih srednjih škola govorilo se o mogućnostima za studiranje u EU kao i o najupečatljivijim mitovima o EU koji opstaju u našoj javnosti.

Gost tribine bila je Ivana Đurić, pomoćnica direktora Sektora za komunikacije Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, koja je publici predstavila publikaciju Kancelarije „EU mitovi“. Ova publikacija je nastala na osnovu izveštavanja medija o EU i daje pregled najčešćih zabluda i neistina koje vladaju o ovoj temi kao što je – izjednačavanje ulaska u EU sa ulaskom u NATO, ideja će se pristupanjem u EU zajednicu izgubiti srpski identitet, ćirilično pismo, srpski tradicionalni proizvodi i slično.

Goran Bogunović iz ERAZMUS+/Fondacije Tempus u Srbiji, programa EU koji finansira projekte za mlade iz obrazovanja i sporta, upoznao je srednjoškolce sa mogućnostima za razmenu studenata, master studiranje i volontiranje u EU koje su na raspolaganju našim studentima. Uz niz konkretnih uputstava, Bogunović je ukazao na baze za pretraživanje prilika za volontiranje kroz koje studenti mogu da na neformalan način nastave školovanje u inostranstvu.

Iskustvo studiranja na Univerzitetu u Granadi, u Andaluziji, gde je bila na razmeni tokom jednog semestra podelila je sa prisutnima i Ana Srećković, danas profesorka španskog jezika i knjizevnosti u Srbiji.

 

Zrenjaninskoj biblioteci tom prilikom je uručena EUTEKA polica, sastavni deo opreme koju Delegacija Evropske unije u Srbiji donira bibliotekama članicama EUTEKA mreže kako bi one što efikasnije informisale građane o EU temama koje su važne građanima.