Zrenjanin- U Multimedijalnoj sali Gradske kuće, danas je  održana konferencija za novinare koju su sazvali Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Zrenjanin i Grad Zrenjanin. Tema konferencije bila je stanje i kretanje na tržištu rada i planovi za 2017. godinu. 

Direktorka Tatjana Mijatović govorila je o  merama koje su finansirane, o investitorima i poslodavcima koji su se obraćali lokalnoj samoupravi.

Krajem prošle godine na evidenciji zrenjaninske  Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je oko 16.500 građana srednjeg Banata.U Zrenjaninu 2016. godine  bilo je oko 8.000 nezaposlenih, u  Žitištu 2.300, Sečnju 2.000, u Novoj Crnji oko 1.650, a u Novom Bečeju oko 2.500 nezaposlenih lica.

-Očekujemo raspisivanje javnih poziva za finansijske mere koje sprovodi NZSP. To će biti jedna paleta poziva: samozapošljavanje, novozapošljavanje, javni radovi, stručna praksa i nekoliko konkursa biće namenjeno osobama sa invaliditetom. Ono što bih istakla kao najznačajnije jeste da nacionalnim akcionim planom su uvedene četiri kategorije teže zapošljivih ljudi, to su: deca palih boraca, žrtve nasilja,  žrtve trgovine ljudima i lica bez roditeljskog staranja-rekla je direktorka, Tatjana Mijatović.

Osam poslodavaca u srednjobanatskom regionu iskazalo je viškove nezaposlenih, “Cimos” iz Sečnja, “Agroživ” iz Žitišta, zrenjaninski dom zdravlja Dr „Boško Vrebalov“, “Dijamant agrar”,  kao i preduzeće “Beohemija – Inhem”   koje je otišlo u stečaj.

 

O planovima za tekuću godinu i kako povećati broj zaposlenih na teritoriji grada Zrenjanina govorio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

-Najveći problem kako u Srbiji tako i u Zrenjaninu je nezaposlenost. Trenutno u Zrenjaninu  je  8 143 nezaposlenih. Naravno da je želja moje administracije da se taj broj drastično smanji. U predhodnom periodu se veoma dobro pokazao program zapošljavanja, pre svega prva šansa i stručna praksa gde smo zajedno  sa zrenjaninskim preduzetnicima, malim i velikim firmama uspeli  da zaposlimo ne tako mali broj mladih sugrađana, gde je grad Zrenjanin davao platu od 6 do 12 meseci. Preko 30 posto mladih ljudi nastavlja da radi i potpisuju ugovore sa poslodavcima i mislim da se to pokazalo kao dobar model. U budžetu  Grada Zrenjanina za podsticanje mera zapošljavanja izdvojeno je  10 miliona dinara- rekao je Čedomir Janjić.

Očekuje nas nekoliko velikih investicija, pre svega u oblasti poljoprivrede. Nadamo se da će nam u smanjenju nezaposlenosti pomoći i vlada Vojvodine i Srbije, kao i Ministarstvo privrede – dodao  je gradonačelnik Čedomir Janjić.