Politika- Novi Sad, 21.februar 2017 – Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da prilikom usaglašavanja Nacrta zakona o osnovama sistema  obrazovanja sa predstavnicima stručne javnosti, unese i odredbu kojom se jezik društvene sredine vraća kao obavezni izborni predmet u nastavi, barem u osnovnim školama u Vojvodini.

 

U susret današnjem, Međunarodnom danu maternjeg jezika, Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na činjenicu da već tri godine zahteva da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole, jer smatramo da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica.

Podsetimo, tu inicijativu LSV je podržao prethodni ministar prosvete, a pored prethodne dobre prakse, za nju postoji i dodatno uporište, jer je Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno kvalitetnije upoznavanje učenika iz većinskog naroda sa kulturom, jezikom i običajima učenika iz manjinskih naroda.

Apelujemo da nadležni više ne gube vreme i ne propuste ovu priliku za zakonska usaglašavanja koja će to omogućiti.

Ujedno, podsećamo i na činjenicu da je Republika Srbija 2005. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima i obavezala se na afirmativno delovanje u cilju očuvanja i osnaživanja pozicije manjinskih ili regionalnih jezika. Ta povelja naglašava važnost interkulturalizma i višejezičnosti.

Ponovo upozoravamo i na činjenicu da pripadnici nacionalnih zajednica prilikom službene upotrebe i izdavanja ličnih dokumenata na maternjem jeziku i dalje često nailaze na barijere. Zato je izuzetno važno da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije omogući da se u svakoj policijskoj upravi na teritoriji Vojvodine dokumenta mogu izdati na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini- istakao je Aleksandar Marton, potpredsednik
Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.