Zrenjanin- U Kulturnom centru Zrenjanina danas su nagrađena najbolja vina srednjeg Banata za 2017. godinu. Ove godine vinari su predstavili rekordan broj uzoraka čak 134, a vina su svrstana  po  kategorijama- bela, crvena vina, roze, desertna i šiler vina.

 

Pobednike takmičenja proglasio je osmočlani žiri u čijem su sastavu Igor Luković, međunarodni sudija, Mladen Dragojlović, enolog  i konsultant u više vinarija, Srđan Lukajić, glavni enolog vinarija Zvonko Bogdan, Robert Čevari, međunarodni vinski sudija, Tomislav Ivanović, vinski sudija, Miloš Šeša, somelijer, Perica Radović, vinski novinar, Vuk Štefanović, somelijer i direktor obuke USV.

Apsolutni pobednik takmičenja „Najbolje vino srednjeg Banata“ za 2017. godinu je vino merlo 2015, proizvođača Janoša  Urbana iz Zrenjanina.

U kategoriji crvenih vina po dve zlatne medalje osvojili su Janoš Urban i Ivan Urošević, a po jednu Dragiša Gvožđan i Laslo Benak.

U kategoriji šiler vina zlato su osvojili Janoš Urban, Vinarija B&D Kojčić i Dragiša Gvožđan.

U kategoriji crvenih vina po dve zlatne medalje osvojili su Janoš Urban i Ivan Urošević, a po jednu Dragiša Gvožđan i Laslo Benak.

U kategoriji šiler vina zlato su osvojili Janoš Urban, Vinarija B&D Kojčić i Dragiša Gvožđan.

U kategoriji roze vina zlatne medalje osvojili su Laslo Ronto i Dušan Imbronjev.

Žiri je odlučio da u kategoriji dezertnih vina ne dodeli zlatnu medalju.

-Vinarstvom se bavim trinaest godina, prvih godina je to bilo čisto amaterski. Izuzetna mi je čast i ponos što sam učestvovao na ovom prestižnom takmičenju. Sve ukupno do sada sam osvojio 5 zlatnih, 12 srebrnih i 6 bronzanih medalja i samim tim sam apsolutni pobednik ovog takmičenja. Ono što je meni posebno drago  je to što je baš moje vino proglašeno za najbolje vino 2017. godine- rekao je ovogodišnji apsolutni pobednik takmičenja Janoš Urban.

 

 

 

 

-Ovo mi je drugi put da se takmičim, osvojio sam dve bronzane medalje, što je za mene veliki uspeh. U okviru svoje kuće imam  baštu u kojoj gajim četiri vrste grožđa, a godišnje rodi oko 600 kilograma od kojeg dobijem odo 120 litara vina, koje ne prodajem nego se popije u zdravlju i veselju, ali i poklanjam prijateljima- rekao je osvajač bronzane medalje u kategoriji šiler vina, Duško Kevrešan.

 

 

 

Manifestacija „Najbolje vino Srednjeg Banata 2017.“ organizuje se uz podršku Grada Zrenjanina. Organizatori su udruženje „Klub vina“ iz Zrenjanina i Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Udruženjem vinogradara i vinara Srednjeg Banata. Cilj ove manifestacije je promovisanje vina Srednjeg Banata.