Zrenjanin- Zrenjaninska premijera dokumentarnog filma: „Šajtinac“ održaće se u petak, 24. februara u maloj sali Kulturnog centra. Projekcija počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan.

Ovaj četrdesetšestominutni dokumentarni film sastoji se od razgovora koje je reditelj Boško Milosavljević vodio sa Uglješom Šajtincem, laureatom brojnih literarnih nagrada – od kojih su najznačajnije Vitalova, nagrada Bora Stanković kao i nagrada Evropske unije za književnost.

Šajtinac je pisac nekoliko romana, velikog broja priča, a autor je i nekoliko drama koje su imale velikog uspeha na srpskim i engleskim pozornicama. Prvi deo sastoji se od razgovora koje pisac i reditelj vode na starom nemačkom aerodromu iz Drugog svetskog rata – koji se nalazi u Banatu. Dok otkrivaju prostor, sagovornici govore o literaturi, umetnosti, istoriji – i o ljudima. Drugi deo posvećen je dramama i romanima Šajtinca. Treći deo obrađuje temu ,,Hadersfild“ – najpoznatiju Uglješinu dramu po kojoj je snimljen film.

U ovom dramskom dokumentarnom igrokazu o Šajtincu govore g. Milan Milosavljević, Nebojša Glogovac, Goran Šušljik, Vojin Ćetković, Aron Balaž, Gorčin Stojanović, Miloš Krečković, Jelena Petrović, Slobodan Ćustić, Suzana Lukić, Gojko Božović – kao i mnogi drugi ljudi iz sveta umetnosti i kulture.

Direktor fotografije je Dušan Petković, snimatelj tona Vladimir Jovanović, montažu potpisuje Goran Mijić, a muziku kompozitor Vladimir Tubić. Producent je Milan Kićevac, a reditelj Boško Milosavljević.