Politika- Koliko mladih znate koji su studirali, vratili se za Zrenjanin i zaposlili se? A koliko mladih znate koji su otišli u Češku, u Australiju, u Nemačku i negde daleko pokušali da pronađu svoju sreću?

Čini se da lokalna vlast (o republičkoj da i ne govorimo) ili ne ume ili ne može da razume da mladi konstantno odlaze iz našeg grada ne zato što ne žele da budu ovde, nego zato što ovde nemaju šta da rade. Na svakih mesec dana vlast se hvali smanjenjem nezaposlenosti i dolaskom nekog novog investitora. Ako je to istina, kako je moguće da mi to ne osećamo i ne vidimo? Sve te nove šanse i mogućnosti koje nam se pružaju?
Lokalni akcioni plan za zapošljavanje grada Zrenjanina usvojen je na poslednjoj sednici Skupštine. Ovaj dokument od jedva 14 strana (sa sve naslovnom) možete da pronađete na sajtu grada, ali nema potrebe da se mučite. Članovi i članice Saveta za zapošljavanje pokazali su se kao apsolutno nezainteresovani za probleme i nespremni da zaista rade na pronalasku rešenja. Zašto to kažem?

Prvo, više od pola dokumenta prepisano je, a svodi se na opis kako je nama lepo, kako napredujemo i kako se kao grad i država svakoga dana sve više razvijamo. Drugo, toliko je uopšten da bi gospoda pisci trebalo da dobiju nagradu za najnekonkretniji dokument godine. Na kraju, ponuđena rešenja su potpuno neinovativna i na brzinu prepisana, tako da bi se plan savršeno uklopio i kao plan za 1987. godinu, samo kada biste mu skinuli oznaku 2017.

Sve ovo sam iznela na sednici Skupštine, a pobunili su se i odbornici i odbornice iz drugih partija, ali vlast nije slušala. Nije slušala ni kada smo postavili pitanje o dugo najavljivanim investitorima i obećanim poslovima kojih i dalje nema. Nije slušala jer nije razumela da mora.
Mogu da im predložim samo ono što već jesam: da članovi Saveta za zapošljavanje posete Klub za traženje posla i razgovaraju barem sa nekim nezaposlenim jer očigledno ne razumeju probleme koji nas muče. Izgleda da to ne bi bio loš savet ni za kolege i koleginice iz odborničkih klupa jer, ukoliko nešto ne promenimo i to brzo, mladi će da nastave da odlaze i neće se ni osvrtati. Sve dok skoro niko mlad u Zrenjaninu ne ostane-istakla je Alisa Kockar, odbornica.