Zrenjanin- U ponedeljak, 3. aprila u 19 časova u salonu Savremene galerije Zrenjanin otvara se izložba grafika Ljubomira Kokotovića, iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin.

Izložba grafika Ljubomira Kokotovića iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin predstavlja radove ovog umetnika nastale tokom 60-tih i 70-tih godina 20. veka, u periodu njegovog najplodnijeg rada u ovoj likovnoj disciplini, kada nalazi svoje mesto u srpskoj grafici druge polovine prošlog veka i ujedno nastupa na međunarodnoj umetničkoj sceni. Ovo je takođe prilika da se nakon više od četiri decenije naši sugrađani, a i svi ljubitelji grafičke umetnosti podsete stvaralaštva ovog umetnika koji je u Zrenjaninu poslednji put samostalno izlagao 1971. godine. Nakon toga, Kokotović je izlagao samostalno samo još jednom, 1982. godine u Novom Sadu.

Ljubomir Kokotović je umetnik koji, iako je završio studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, svoje najveće umetničke domete ostvaruje u grafici. Tokom 60-tih i 70-tih godina 20. veka, koje predstavljaju vrhunac njegovog grafičkog stvaralaštva, Kokotović je svrstavan među pripadnike nove figuracije, tada aktuelnog umetničkog izraza i to njenog „poetskog vida“ koji je karakterisala individualnost u interpretaciji i estetskom stavu.

Crtačkim umećem i savladavanjem izazova grafičke tehnike veoma rano uočeno je kod Kokotovića savladavanje „početničke nespretnosti i prihvatanje gotovih rešenja“. Krenuvši sopstvenim umetničkim putem Kokotović je u svojim radovima otkrivao i stvarao svojevrsni jezik simbola i spontani vizuelni asocijativni sistem. Individualnom poetikom, emocijom i atmosferom koja je protkana ujedno ozbiljnim egzistencijalističkim promišljanjem i svojevrsnim humorom, spontanošću, „dečijom nonšalantnošću“ i često prividnom „naivističkom koncepcijom“, Kokotović je postao priznat na srpskoj grafičkoj sceni tog perioda koja je bila u usponu, veoma razvijena i razuđena. Bio je učesnik svih relevantnih izložbi u zemlji (izložbe ULUS-a, Grafičkog kolektiva, Oktobarskog salona, različitih smotri, bijenala i trijenala jugoslovenske grafike), a njegovi radovi su istovremeno postali prepoznatljivi na međunarodnoj umetničkoj sceni. Kokotović je izlagao na preko šezdeset samostalnih i kolektivnih izložbi u inostranstvu, njegove grafike izlagane su na izložbama pored radova najvećih svetskih umetničkih imena poput Pikasa, Dalija, Šagala, Miroa, Gutuza, i drugih, dobitnik je nekoliko nagrada na međunarodnim grafičkim smotrama, a privukao je i pažnju stranih novinara, galerista i kritičara koji su neretko bili oduševljeni njegovim stvaralaštvom, čak su ga neki od njih svrstavali među najbolje crtače tog perioda. Interesantan repertoar motiva i atmosfera koju nose u sebi, tumačeni su na različite načine, ali svi su uočavali Kokotovićevu snažnu umetničku ličnost, svežinu i sigurnost u ideji i izvedbi.

Većinu otisaka njegovih značajnih grafika iz tog perioda Savremena galerija Zrenjanin čuva u svojoj kolekciji. Savremena galerija Zrenjanin u svojoj zbirci poseduje petnaest radova Ljubomira Kokotovića, četrnaest grafika izvedenih u tehnici linogravure i jedan crtež. Može se reći da radovi u zbirci Savremene galerije Zrenjanin odslikavaju grafički rad Ljubomira Kokotovića u periodu njegovog vrhunca u grafičkoj tehnici tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog veka. Kokotović je bio učesnik Umetničke kolonije Ečka u kontinuitetu od 1966. do 1971. godine, a zatim i 1973. godine. Umetnička kolonija Ečka je od 1957, godinu dana nakon osnivanja počela da okuplja istaknute srpske grafičare i formira zbirku grafika. Godine 1967. dobio je nagradu Umetničke kolonije Ečka za grafiku. Dva puta je samostalno izlagao u Zrenjaninu 1967. i 1971. godine. Savremena galerija Zrenjanin u zbirci čuva grafike koje tematski predstavljaju stolice, biciklove, cipele, flaše, preslice iz ciklusa „Lika“ i radove koji su izvedeni za potrebe teme Umetničke kolonije Ečka, „Zrenjanin i okolina“.

Svoju filozofiju života Kokotović će u narednim godinama sve više ispoljavati u literarnim delima dok su njegove, nažalost, malobrojne sačuvane grafike u muzejskim kolekcijama izlagane na različitim studijskim izložbama („Grafika u Vojvodini 1900-1985“, Galerija savremene likovne umetnosti Novi Sad, 1985; „Grafike iz fonda Savremene galerije Zrenjanin“, Savremena galerija Zrenjanin, 2006; „Ideje, ideali, ideologije“, Savremena galerija Zrenjanin, 2010; „Otisak vremena“, grafička zbirka Moderne galerije „Likovni susret“ Subotica, 2012; itd.).

Autori tekstova u katalogu su Sunčica Lambić-Fenjčev, kustoskinja izložbe i Duško Kirćanski, akademski grafičar, koji će i otvoriti izložbu.
Na izložbi će biti predstavljeni radovi Ljubomira Kokotovoića iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin, kao i dokumentarni materijal koji svedoči o njegovim nastupima na domaćoj i međunarodnoj umetničkoj sceni.
Realizaciju izložbe su pomogli gospodin Miroslav Kerčov, „UM-ING“, doo Zrenjanin, štamparija „Diginet“ Zrenjanin i gospodin Milan Livada koji je ustupio dokumentarni materijal za izložbu.
Izložba će biti otvorena do 11. maja 2017. godine.