ZRENJANIN, 23. mart 2017.  – Kandidat za predsednika Saša Janković rekao je večeras na predizbornom skupu u Kulturnom centru u Zrenjaninu da je država auto kojim jedno društvo ide gde želi da ide, a da je Srbija auto bez benzina, zaribanog motora i probušenih točkova.
“Naša država je vozilo kome je motor zaribao, točkovi su probušeni, retrovizori su pootpadali, benzina nema, a imamo jednog čoveka koji je seo za volan, stavio nas na klocne, i ispred nas upalio nam, kao u Americi, bioskop i pušta nam filmove i kaže nam da putujemo negde i očekuje od nas da u to verujemo”rekao je Janković.
Ukazao je da je potrebno povratiti državu, kako bi građani mogli negde da stignu, ali da im on ne nudi da će ih zapošljavati, već državu u kojoj će poslodavci da zapošljavaju, niti građanima nudi da će im on govoriti “koliko nam dobro ide”, već da ekonomisti i statističari izađu i kažu pravo stanje.
Janković je rekao i da građanima nudi sudove koji će suditi po pravu, a ne po partijskoj liniji, niti im nudi da će se lečiti u boljim stranačkim prostorijama, već u bolnicama, niti da ćemo svi biti doktori nauka.
“Ne nudim vam da ću ja biti kompletni idiot, ali se bojim da ćemo svi zajedno biti idioti ako ne napravimo prvi korak, a on je veoma blizu ispred nas i rekoh, optimizam, ali dozvolite malo pesimizma, nije nemoguće da se ovo nastavi” rekao je obraćajući se večeras.
Istakao da je za sadašnju vlast glasalo samo malo više od četvrtine građana Srbije, a imaju vlast na svim nivoima i institucijama.
“Moraćemo nešto da promenimo, hajte da ovi izbori za presednika budu početak, ova vlast je kula od karata i ni sama sebi ne veruje kako joj dobro ide, hajde da izvučemo prvu, najozbiljniju kartu i da nakon toga ta institucija laži i ucene i pretnje, uvrede, padne, a onda pokažemo kakvi smo mi”
Pored Saše Jankovića građanima Zrenjanina večeras se obratio i Dušan Petričić koji je rekao da su netačni navodi da je “ekipa koja podržava Sašu Jankovića lažna elita iz kruga dvojke”, već da je ući u “elitu” dovoljno primetiti da živimo u društvu u “kome nas lažu, da su fašisti i rastisti”.
Obratio je i Nikola Čuturilo da aktuelna vlast nije ni u kakvoj vezi sa kriminogenim sredinama već da je od vrha do dna kriminalizovana, dok je reditelj Janko Baljak ukazao da su predstojeći izbori prilika da “budemo slobodni građani ili ucenjeni građani u rikama diktature koja dolazi sve žešće u Srbiju”.
Dušan Duda Ivković je rekao da “imamo domovinu, ali ne državu” i da su izbori važni kako bi se, rekao je, sprečila diktatura, a profesor Dušan Teodorović ukazao da je mnogo stvari urušeno u Srbiji koja je zemlja iskrivljenih ogledala.
 
Zrenjanincima su se obratile i Tatjana Vojtehovski i Srbijanka Turajlić koja je za Jankovića kazala da je to čovek koji je dokazao šta su čast i poštenje, a Rade Veljanovski Jankovića je ocenio kao čoveka koji nije čovek prošlosti, već budućnosti i ne želi svu vlast, jer zna ustav i zakone.