Zrenjanin- U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 7. marta 2017. godine, u 19h, povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, biće otvorena izložba pod nazivom „Srbija pamti“. U okviru ove izložbe, zahvaljujući Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda i Ministarstvu odbrane, biće prikazane dve izložbe: Heroine u balanskim i Prvom svetskom ratu – grupe autora pomenutog udruženja i Srbija pamti savezničku Bizertu (1915–1919), autora Luke Nikolića.

Izložba „Srbija pamti“ predstavlja doprinos Narodnog muzeja Zrenjanin i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Zrenjanina kulturi sećanja na slavne i tragične događaje iz srpske istorije. Publika će ovu izložbu moći da pogleda do 28. marta, a nadležni kustos je Vladislava Ignjatov, istoričar u Narodnom muzeju Zrenjanin.

 

Izložba Srbija pamti savezničku Bizertu (1915–1919) govori o nesebičnoj pomoći naroda Tunisa, Alžira i Maroka, koji su posle albanske golgote prihvatili na desetine hiljada srpskih vojnika i boraca, i značajno doprineli njihovom bržem oporavku. U Bizerti je utočište našlo preko 40 hiljada ranjenika, od kojih je oko 36 hiljada izlečeno u okviru 36 bolnica i bolničkih sabirnih centara. O tom periodu srpske istorije svedoči i ova izložba na kojoj je predstavljeno preko 85 ratnih fotografija, raspoređenih u okviru 12 istorijskih celina. Autor izložbe je Luka Nikolić.

   

 

Izložba Heroine u balanskim i Prvom svetskom ratu nastala je zahvaljujući grupi autora Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Govori o ženama koje su tokom Prvog svetskog rata dale veliki doprinos, podnele ogromne žrtve i zadužile Srbiju i svet. Na 17 panoa predstavljene su naše heroine poput Milunke Savić, Nadežde Petrović, Jelene Šaulić, Radmile Milošević, Anđe Šćepanović, Leposave Mladenović Belosajke i drugih. Takođe, na panoima su predstavljene i žene iz drugih zemalja koje su došle u pomoć srpskoj vojsci i narodu, kao ratnice, sanitetsko osoblje ili humanitarne radnice, koje su dopremale pomoć, prikupljale novac i slale ga u Srbiju, ili su lično dolazile i ostajale sa srpskim narodom, poput Flore Sends, Evelin Haverfild, Elsi Inglis i mnogih drugih.