Zrenjanin- Bogat program Kulturnog  centra za mesec mart.

UTORAK, 7. MART

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA NEMANjE ŽIVKOVIĆA
Izložbu fotografija Nemanje Živkovića možete pogledati u malom holu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložba je otvorena od 7 do 16. marta 2017.

Nemanja Živković završio je osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku fotografije. Učestvovao je na mnogobrojnim izložbama od kojih je jedna ,,Memorijal Dragoljub Tošić“ gde je i dobitnik prve nagrade. Dobitnik je specijalne pohvale ULUPUDS-a za izvanredne radove u oblasti fotografije. Već par godina se bavi studijskom fotografijom, radeći sa poznatim muzičarima i glumcima. Serija fotografija „Prvi red“ nastala je fotografisanjem raznih festivala i koncerata. Neke od ovih fotografija su korišćene na veb sajtovima i portalima radi promocije istih tih muzičara.

UTORAK, 7. MART

 

Klub vina iz Zrenjanina u saradnji sa Kulturnim centrom u utorak, 7. marta organizuje tribinu – „Da li je organski uzgoj vinove loze moguć?“. Predavač je Branislav Anđelić, vlasnik organske vinarije „Plavinci“. Tribina počinje u 19 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

O tribini:
– Kompletna priča o organskoj proizvodnji, o tzv. „prirodnim vinima“;
– Ekonomska isplativost uzgoja otpornih sorti – autor govori na sopstvenom primeru;
– Svetsko iskustvo u gajenju standardnih sorti u organskom režimu.
– Posle predavanja i diskusije, učesnici će moći da degustiraju organska vina autora.

Ulaz je slobodan.
SREDA, 8. I ČETVRTAK, 9. MART

CIKLUS FILMOVA GARIJA KUPERA
FILM: „VERA KRUZ“

U okviru Ciklusa filmova Garija Kupera u sredu, 8. i četvrtak, 9. marta u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova biće emitovan američki vestern film, snimljen 1954. godine – „Vera Kruz“. Film je režirao Robert Oldrič. Gari Kuper u glavnoj ulozi tumači bivšeg vojnika južnjačke vojske koji se nakon poraza u građanskom ratu prikuljučuje grupi pustolova i revolveraša…Pored Gari Kupera izuzetnu filmsku ulogu u liku negativca izveo je Bert Lankaster. Film traje 94’.

Ulaz na projekciju je besplatan.
ČETVRTAK, 9. MART

BALETSKA PREDSTAVA
„DON KIHOT“
U četvrtak 9. marta, Kulturni centar Zrenjanina organizuje odlazak u Narodno pozorište – Beograd na baletsku predstavu „Don Kihot“. Polazak je ispred Kulturnog centra u 16.30 časova. Cena ulaznice je 1500 dinara.
PETAK, 10 MART

PERFORMANS WORK IN PROGRES

„Kreativni pogon“ – udruženje iz Novog Sada pobedilo je na konkursu fondacije Trag i Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Pobednički performans – Work in Progres biće izveden u velikoj sali Kulturnog centra u 20 časova. Ulaz je besplatan.

 

Autorski projekat Work in Progres govori specifičnim jezikom savremenog cirkusa, teatra pokreta, manipulacijom objektima i savremenim plesom. Za režiju i koreografiju zadužena je Margareta Taboroši a partner Kreativnog pogona je „Novosadsko pozorište“. Predstava se bavi pravom na rad i položajem malog čoveka u sistemu kojim vlada krupni kapital. Poseban osvrt je na prilikama u Srbiji i na pravo radinika kod nas. Predstavu prati troje muzičara.

 

 

PETAK, 10. MART
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA
ŽELjKE GAVRILOVIĆ  «BLUZ»/BLUES

Izložba fotografija Željke Gavrilović „Bluz“ biće otvorena u petak, 10. marta u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova.

Željka Gavrilović, rođena je 1949. godine u Loznici podrinjskoj a po struci je psiholog. Kako navodi – «oduvek je zagledana u umetnost». Pisac je knjige kratke proze „Fotografije, snovi“, koju su 1994. objavile „Dečje novine“. Fotografijom se bavi od 2011. godine. Prvo samostalno izlaganje imala je 2012. godine u gradiću Teruel u Španija, na Internacionalnom foto festivalu na izložbi – „Arhitektura susedstva“. Drugo samostalno izlaganje (2013) pod nazivom I, personally bilo je u klubu Narodnog muzeja u Valjevu. Prethodne, 2016. godine samostalno je izlagala u Valjevu – postavku fotografija – Blues, na Rudniku kod Gornjeg Milanovca u okviru izložbe U susret svetlu i u Beogradu (Noir). Bila je učesnik brojnih foto konkursa i dobitnica je nagrada (zlatne, srebrne, bronzane medalje, pohvale, blue badge of the exhibition). Sa ponosom ističe da je bila i uspešni učesnik poslednjeg održanog bijenala male forme koje se godinama organizuje u Gornjem Milanovcu.
SUBOTA, 11. MART
KONCERT KAMERNE MUZIKE

Zrenjaninski kamerni orkestar u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine organizuje koncert kamerne muzike. Koncert će se održati u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 11. marta sa početkom u 19 časova. Ulaz je besplatan. Solisti su Ivana Pavlović – harfa i Milena Stanišić – harfa. Dirigent je Dejan Savić.

Program:
Malecki – Končertino u starom stilu za dve harfe i kamerni orkestar
Nikolić – Jedna glava Šekspirove biblije za 2 harfe i gudače
Janaček – Svita za gudače
Nilsen – Mala svita za gudače.

NEDELjA, 12. MART

BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA

U nedelju, 12. marta u Kulturnom centru Zrenjanina od 10 do 14 časova biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.
OD PONEDELjKA, 13. DO PETKA, 17. MARTA

DEČJI KVIZ – „KO ĆE BOLjE, KO ĆE PRE?“

Kulturni centar u saradnji sa Predškolskom ustanovom Zrenjanina organizuje edukativni i zabavni kviz za najmlađe, pod nazivom: „Ko će bolje, ko će pre?“. Zajednička želja i cilj uspešne saradnje jeste, da se na veseo i zabavan način, kroz igru, prezentuju vaspitno-obrazovne aktivnosti vaspitača i dece. U kviz takmičenju učestvuju pripremne grupe-zabavišta. Takmičenje se odvija svakog dana od ponedeljka, 13. do petka, 17. marta a završni takmičarski dan – veliko finale zakazano je za utorak, 21. mart. Početak kviza – u svim takmičarskim danima zakazan je za 10 časova u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Učesnicima slede prigodne nagrade.
UTORAK, 14. MART

TRIBINA

Tribina – „Slika socijalizma u filmovima nastalim nakon raspada Jugoslavije“ biće održana u utorak, 14. marta u 19 časova u maloj sali Kulturnog centra. Govori – Nemanja Zvijer, sociolog a moderator tribine je Miroslav Samardžić.

SREDA, 15. I ČETVRTAK, 16. MART FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
CIKLUS – „HRONIKE SVAKODNEVNOG NASILjA“
FILM: „DEŽURNA SLUŽBA“

U sredu, 15. i četvrtak, 16. marta Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Francuskim institutom u Srbije u okviru Francuskog filmskog karavana počinje sa prikazovanjem novog ciklusa francuskog filma – „Hronike svakodnevnog nasilja“. U terminu od 20 časova u maloj sali Kulturnog centra biće emitovan film „Dežurna služba“. Ulaz na projekcije je besplatan.

„Dežurna služba“
(FRA, 2016, 96’) (dokumentarac)
Režija: Alis Diop
Poput napuštenog ostrva, u bolnici Avisen nalazi se savetovalište u mračnoj i oronuloj zgradi, u dnu hodnika. Jedini posetioci su bolesni muškarci ranjeni u duši, čija bol odaje sve patnje izbegličkog života. Dolaze i odlaze, a ukoliko se ponovo vrate, vraćaju se da ovde pronađu snagu da nastave dalje kako ne bi potonuli…
Trejler : https://www.youtube.com/watch?v=EeTo-CN4pCs

ČETVRTAK, 16. MART
KONCERT TRIA – SENSARTIKA

U Baroknoj sali Gradske kuće u četvrtak, 16. marta sa početkom u 20 časova biće održan koncert tria – Sensartika. #Nova postava tria u sastavu: Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete), Miloš Marić (gitara) i Darko Armesnki (klarinet, saksofon, gajde, kaval) od ove godine na repertoaru ima program Fauna Sacra sa željom da afirmiše ideje poštovanja i očuvanja životinjskog sveta kao i da inspiriše jednim novim aranžersko-eksperimentalnim zvukom koji briše granice između sveta prirode i sveta muzike, sveta iskonskih doživljaja i akademskih kategorija u nadi da takav pristup donosi slušaocima zapostavljenu radost simbioze čoveka i prirode. #Ulaz na koncert je besplatan.

http://sensakvartet.webs.com/

PETAK, 17. MART
PREDSTAVA „VELIKI TALAS“
Pozorišna predstava – komedija „Veliki talas“ biće izvedena u petak, 17. marta na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Predstava počinje u 20 časova. Režiser predstave je Nenad Gvozdenović. Igraju: Ljiljana Stjepanović, Lana Karaklajić, Pavle Pekić, Tanja Bošković, Rade Marković i Stevan Piale. #Dunja i Marko, posle dugogodišnjeg zabavljanja odlučili su da otpočnu zajednički život. Zaplet komedije počinje kada utvrdimo da se „potencijalni zet“ ne dopada porodici. Dunja smišlja plan kako da privoli baku i tetku da prihvate izabranika njenog srca. #Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 900, za organizovane posete 800 a za đake i studente 400 dinara – broj karata za đake i studente po navedenoj ceni je ograničen.
Organizator zadržava pravo izmene programa.