Zrenjanin- U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u okviru izložbe „Srbija pamti“, u četvrtak 23. marta 2017. godine, sa početkom u 19 časova biće održana promocija knjiga „Milunka Savić – vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti” i „Vojvoda Vuk – ratnička legenda“, čiji autori su istoričari Vidoje Golubović – naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu i predsednik Saveza Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Predrag Pavlović – pukovnik JNA u penziji i dugogodišnji predavač nacionalne i vojne istorije na Vojnoj akademiji u Beogradu, i Novica Pešić – novinar i publicista.

O knjigama će govoriti jedan od autora – dr Vidoje Golubović i Zoran Kolundžija, vlasnik i urednik Izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada, pokretač i urednik Edicije SRBIJA 1914–1918  koju objavljuje u saradnji sa Radio-televizijom Srbije (u Ediciji je do sada objavljeno 38 naslova, a u pripremi je još petnaestak).

 

Knjiga „Milunka Savić – vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti“ objavljena je 2015. godine, u okviru Edicije SRBIJA 1914–1918, u izdanju Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Radio-televizije Srbije i izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada. Knjiga na svoj način brani od zaborava ovu srpsku heroinu, koja je bila jedinstvena u međunarodnim razmerama po svom doprinosu odbrani otadžbine u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, od 1912. do 1918. godine. Ovo je knjiga o životu žene koja je dobrovoljno stala u stroj srpske regularne vojske, koja je u  mnogim bitkama bila bombaš i jurišnik, zadivljujuća po snalažljivosti, smelosti i veštini, i čiji ratni skor je činilo – devet rana, dvanaest srpskih i stranih odlikovanja i čin narednika. Priča o jedinoj  ženi u svetu koja je odlikovana najvišim francuskim ordenom – Ratnim krstom sa zlatnom palmom, koji se dodeljuje isključivo visokim oficirima, i ženi kojoj su se svi divili, a koja je i dalje ostajala skromna, kakva je uvek bila.

U okviru promocije knjige biće prikazan i kratak dokumentarni film o ovoj srpskoj heroini.

 

Knjiga „Vojvoda Vuk – ratnička legenda“ objavljena je 2016. godine, takođe, u okviru Edicije SRBIJA 1914–1918, u izdanju Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Radio-televizije Srbije i izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada. Knjiga predstavlja biografiju potpukovnika srpske vojske Vojina Popovića (poznatijeg kao vojvoda Vuk), srpskog, odnosno komitskog vojvode, koji je učestvovao u borbama za Makedoniju, u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu kao komandant Dobrovoljačkog odreda na Solunskom frontu. Njegova biografija ispunjena je neprekidnom borbom, koja je delom bila predodređena sudbinski, a delom ličnim izborom. Reč je, najpre, o iskonskoj borbi za opstanak u surovim uslovima pod turskom okupacijom u Raškoj oblasti, gde je rođen. Potom se govori o borbi, koja je bila njegov lični izbor, za sticanje vojnih i ratničkih veština u Nižoj školi Vojne akademije Kraljevine Srbije, a zatim o učešću u četničkoj akciji za slobodu srpskog naroda u Južnoj i Staroj Srbiji i Makedoniji, u jurišima predvodeći ratne dobrovoljce u balkanskim ratovima, borbama na Ceru, Drini, Kolubari, za oslobođenje Beograda 1914. godine, na Solunskom frontu sve do junačkog osvajanja Kajmakčalana, gde je u 32. godini života, predvodeći svoje ratnike na Gruništu kod Crnog kamena, slavno poginuo. Ovo je knjiga o junaku koji je još za života postao ratnička legenda: strog, pravičan i uvek spreman da se stavi u službu odbrane svoje otadžbine i porobljenog srpskog naroda. Knjiga sadrži brojne ilustracije, kao i preko 100 fotografija i dokumenata.