Zrenjanin-Proteklo leto bilo je obeleženo velikim brojem aktivnosti koje su realizovali bibliotekari Gradske narodne biblioteke „Žarko  Zrenjanin“. Letnji programi osmišljeni su sa željom bibliotekara da sugrađankama i sugrađanima, posebno najmlađima, leto učine prijatnijim uz knjigu i čitanje, da pokažu da je kultura potrebna uvek i svuda, a da biblioteke, šireći ovu poruku, nemaju zidove.

Odgovarajući na pitanje kako je proteklo leto, u zrenjaninskoj biblioteci kažu:

„Održali smo veliki broj javnih čitanja na otvorenom i izašli van Biblioteke. Širili smo dobru atmosferu koju čitanje podrazumeva. Bili smo na plaži, u parku, na trgu, u Gradskoj bašti, u kafeima, održali veliki broj radionica, gledali smo filmove, ugostili pisce za decu i odrasle. Napravili smo hor. Snimali smo filmove. Razgovarali smo o aktivizmu u kulturi, o odnosu između tradicije i modernog. I čini nam se da je ovo leto bilo prekratko, jer smo se sjajno zabavili.“

Uz Čitanjac u Gradskoj i Plankovoj bašti, na kupalištu Peskara, u gradskim kafeima i na platou pred bibliotekom, otvorena su dva nova čitalačka kutka sa izdanjima biblioteke.

Ovog avgusta otvoren je, sada već čuveni, frižider sa knjigama – Knjižider na gradskom kupalištu Peskara. Nastao kao rezultat lepe saradnje zrenjaninskih bibliotekara i tima iz ugostiteljskog objekta sa ovog kuplišta, Sport cafe-a 023,  vrlo brzo je postao popularan na društvenim mrežama, u medijima, ali, što je najvažnije i među sugrađanima koji su pozajmljivali i poklanjali svoje knjige kako bi obogatili fond novog čitalačkog kutka.

Programe i novine u radu sa decom bibliotekari su predstavili na IFLA Satelit Konferenciji „New Library Professionals for Children and Young Adults“ u Narodnoj biblioteci Srbije.

Tokom leta, nastavljena je saradnja sa NURDOROM, Međuopštinskom organizacijom slepih i slabodvidih Zrenjanin, održan drugi Bazar polovnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Biblioteka je proslavila 45. rođendan svoje knjižare, Kluba knjige.

U proteklom periodu, zrenjaninski bibliotekari posebno su bili posvećeni besplatnim Mikrobit radionicama početnog programiranja, zahvaljujući kojima je Biblioteka postala jedna od pet biblioteka u Srbiji  koje su u okviru projekta „Digitalni građanin“ za pokazani trud dobile 3D štampač.

Već u septembru, nastavljajući u radnom maniru, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin i započinju novi ciklus Storytelling radionica na kojima će se, kroz pričanje priče oživeti lokalna istorija, planiran je novi ciklus Mikrobit radionica, a u okviru Dečjeg odeljenja biblioteke biće otvorena savremeno opremljena E-Biblioučionica.