Zrenjanin- Grad Zrenjanin i Društvo prijatelja Alžira u Srbiji povodom Svetskog dana turističkih vodiča organizuju 3. marta 2017. godine Veče Alžira u Zrenjaninu posvećeno promociji kulture ove države.

 

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, Udruženje turizmologa Zrenjanina i Društvo prijatelja Alžira, u petak, 3. marta 2017. godine, u 18 časova, organizuju predstavljanje drugog izdanja knjige „Sećanje na Alžir“ autorke Aleksandre Vojinović, koju je objavila izdavačka kuća „Sezambook“. Pored prezentacije fotografija i alžirske tradicionalne muzike, svoje utiske o putovanju u Alžir preneće nam Sonja Lapatanov, balerina, koreograf i putopisac, kao i autorka knjige, Aleksandra Vojinović, dok će delove iz knjige kazivati beogradska glumica Ljiljana Živić. Ulaz je slobodan!

   U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, na sceni „Todor Manojlović“ u 20 časova, biće priređen spektakl – koncert poznatog alžirskog muzičara Rede Sike (Reda Abdoullah Benjamaa) i prijatelja. Pored Sike, muzičari Rafik Merzuga (Rafik Merzouga), Mohamed Mehdi Ferhat (Mohamed Mehdi Ferhat) i Mehdi Laifaui (Mehdi Laifaoui), specijalno za Zrenjanince i goste Zrenjanina, izvešće kolaž alžirske muzike – od tradicionalne do moderne. Ulaz je slobodan!

Demokratska Narodna Republika Alžir najveća zemlja Afrike, arapskog sveta i Magreba, danas s više od 40 miliona stanovnika, ove godine slavi 55. godina pobede Alžirske revolucije, jednog od najvećih događaja u istoriji XX veka, kojom je izvojevala nezavisnost. Jugoslavija je bila prva evropska zemlja koja je priznala nezavisnost Alžira i otada se razvija raznorodna saradnja, a na temeljima te saradnje i prijateljstvo. Kao plod višedecenijskih prijateljskih odnosa 2002. godine osnovano je Društvo prijatelja Alžira, koje okuplja one koji su podržali borbu za oslobođenje alžirskog naroda, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate koji su radili u ovoj zemlji Magreba.