Zrenjanin- Zrenjaninac Božidar Stanišić, ekonomista u penziji  u sebi nosi bogatstvo umetničke duše, a njegova umetnička dela govore upravo o tome.

Božidar je čovek zlatnih ruku koji stvara dekorativne lampe od rezbarenih nojevih jaja, gde je svako priča za sebe i pravo unikatno delo.

 

Ovom umetnošću počeo je da se bavi sasvim slučajno pre šest godina, gledajući video klipove o rezbarenju nojevih jaja. Danas mu je nezamislivo da jedan dan prođe, a da ne uđe u svoju radionicu.

Opna nojevog jaja je veoma čvrsta te se može koristiti za razne tehnike ukrašavanja, od slikanja, rezbarenja do brušenja.

  

  

Za izradu jedne lampe potrebno je mnogo truda,  strpljenja i vremena, čak oko dvadesetak dana.

 

-Nojevo jaje se prvo  očisti i dezinfikuje, a potom ručno rezbari i gravira. Debljina ljuske je od 2 do 3 milimetra, prosečna dužina im je 15 a širina oko 13cm. Izrada je veoma delikatna i zahteva veliku preciznost i strpljenje, ako dođe do greške nije je moguće ispraviti- istakao je Božidar.

 

 

Inspiraciju  pronalizi u svakodnevnom životu. Svaku lampu Božidar radi sa mnogo ljubavi i pažnje koje se na kraju i te kako vidi.

Njegova kolekcija broji oko dvadesetak lampi raznih motiva od lika Novaka Đokovića, Josipa  Broza Tita, Nikole Tesle, Če Gevara, crkvenih do cvetnih motiva, ali i svake osobe koja je svojim šarmom i harizmom obeležila jedno vreme.

  

  

Sa svojim radovima učestvovao je na nekoliko  izložba u Zrenjaninu, ali  i u Beogradu na 46. međunarodnoj izložbi ručnih radova i kolekcija gde je dobio nagradu.

-Uživam u stvaranju svojih radova i svojim prijateljima stalno govorim da dođu kod mene da ih naučim kako se uživa, jer  samo  čovek  koji uživa u životu,  koji ne želi previše i zadovolji se malim stavrima – biva srećan- poručio je Božidar.

 

 

Božidar Stanišić najveći deo dana provodi u svojoj radionici stvarajući nova i jedinstvena umetnička dela, a kaže da se često toliko zanese, da svoje najbliže otprati na posao u ranim jutarnjim časovima.

Pored rezbarenja nojevih jaja Božidar se bavi i slikarstvom, a njegove slike su uglavnom vezane za ovo podneblje i odišu umerenom dozom umetničke ekspanzije ka hiper realizmu – kaže Božidar.

  

Božidar Stanišić veliki umetnik sa neverovatnim darom, svojim umetničkim delima svakog čoveka ostavlja bez daha i zaslužuje da se  za njega čuje u medijima kao i  na  društvenim mrežama.

Najveći deo dana provodi u svojoj radionici stvarajući nova i jedinstvena umetnička dela,  a detaljnu kolekciju dekoratinih lampi  možete pogledati na linku: http://www.serbianaart.rs/galerija/stanisic-bozidar/ .

Umetnikova najdraža lampa sa likom Če Gevara, jer ga vraća u mladalačke dane.

Božidar pažljivo izrađuje prelepe unikatne radove.