Zrenjanin- JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin raspolaže sa oko 80 većih crpnih stanica u gradu i naseljenim mestima, pomoću kojih reguliše prikupljanje i odvođenje otpadnih voda.

Crpna stanica „Centar“, koja je smeštena kod doma učenika Angelina Kojić – Gina, jedna je od najvažnijih, najvećih, a ujedno i najsavremenijih crpnih stanica u gradu. U nju se prikupljaju otpadne vode iz severnog dela grada (od nadvožnjaka, Ive Lole Ribara, Cara Dušana i veći deo gradskog naselja Gradnulica) i naseljenog mesta Elemir. Njenom izgradnjom u značajnoj meri je poboljšan sistem odvođenja i prikupljanja otpadnih voda, a uz pomoć i manjih crpnih stanica koje smo pustili u rad u prethodnom periodu – crpne stanice u Njegoševoj, Sarajevskoj i na Mihajlovačkom drumu – trajno je rešen i problem izlivanja otpadnih i atmosferskih voda koji se pojavljivao u pojedinim ulicima ovog dela grada.

Izgradnjom ove crpne stanice omogućeno je izmeštanje crpne stanice sa gradskog trga i to je bio preduslov da se izvrši završna faza sređivanja centra grada, a i rešen je dugogodišnji problem sa neprijatnim mirisima na uglu ulica Saveznička, Slobodana Bursaća i Cara Dušana.

  

Ukupna vrednost ove investicije je 91,5 miliona dinara, od čega je grad Zrenjanin obezbedio 81,5 a JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz sopstvenih sredstava 10 miliona dinara. Ona obuhvata izgradnju same crpne stanice, njeno mašinsko,elektro i infrastrukturno opremanje, kao i izgradnju potisnog voda fekalne kanalizacije od Malog mosta do Magistrale. Pomenutim potisnim vodom je crpna stanica „Centar“ povezana sa crpnom stanicom „Mali most“ odakle se otpadne vode dalje odvode do Marka Oreškovića i potom ka Aleksandrovačkom kanalu.

Radovi na crpnoj stanici započeti su u zimu 2013. godine i ubrzo potom prekinuti, da bi se nastavili u novembru 2014. godine paralelno sa izgradnjom potisnog voda fekalne kanalizacije koji je završen u maju 2015. godine. Od tada je i crpna stanica, iako nije bila kompletno završena, u upotrebi, ali je funkcionisala uz određena tehnička rešenja i fizičko angažovanje radnika našeg preduzeća. U drugoj polovini prošle godine obezbeđeno je samostalno napajanje crpne stanice, završeno mašinsko opremanje, završeni su radovi na infrastrukturi oko same crpne stanice i postavljen SKADA sistem za daljinsko upravljanje i nadzor crpne stanice, čime je ona u potpunosti automatizovana i od pre mesec dana kao takva je i u funkciji.

Bitno je napomenuti da je tokom izgradnje potisnog voda fekalne kanalizacije i tokom rekonstrukcije centra grada na trasi izvođenja radova izvršena i kompletna zamena cevi vodovodne mreže.