Zrenjanin- Osnovna i srednja škola “9. Maj”, organizovala je danas šetnju glavnom gradskom ulicom u znak podrške osobama sa autizmom kojoj su se priključili nastavnici, roditelji, učenici Srednje škole “Nikola Tesla”, učenici iz Osnovne škole “Jovan Cvijić”, kao i pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Simo Salapura tradicionalno šetali centrom grada.

 

 

Nakon šetnje na Tgu slobode uz pesmu  Gradskog dečjeg  hora prisutni su  pustili plave balone podrške.

 

 

Direktorica Osnovne i srednje škole “9. maj” Snežana Oluški Vlačić, istakla je  da u Srbiji nezvanično ima između trideset i šezdeset hiljada ljudi sa autizmom, a zvanično mnogo manje.

-Mnoge osobe koje imaju neke smetnje iz autističkog spektra zapravo mi ni ne prepoznajemo niti radimo sa njima  niti postupamo sa njima kako bi trebalo. Oni imaju svoj divan svet koji je drugačiji od našeg. Nekada je zaista teško dopreti do takvih osoba i teško je uopšte razumeti njihov jezik i svet koji je samo njihov- objasnila je Snežana Oluški Vlačić.

  

 

– Mi u školi “9. maj” često se osećamo nekako izolovani od  sveta, doduše poslednjih godina mnogo manje, ali je i dalje prisutan veliki stepen predrasudameđu ljudima i mi pokušavamo da ovakvim šetnjama razbijamo ta predrasada. Cilj je da pokažemo da smo svi tu, zajedno, da živimo onako kako najbolje znamo i umemo – rekla  je direktorica Osnovne i srednje škole “9. maj” Snežana Oluški Vlačić.

 

 

 

–Drago mi je što smo se danas okupili u velikom broju kako bi obeležili Svetski dan osoba sa autizmom, koji je ustanovljen 2007. godine, Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Grad Zrenjanin pruža punu podršku ovakvoj manifestaciji, pruža podršku radu Osnovnoj i srednjoj školi “9. maj” u organizaciji ovakvih akcija, jer smatramo da nijedna osoba sa autizmom ne bi trebalo da bude uskraćena u svom individualnom razvoju u ranoj dijagnostici i adekvatnoj terapiji. Kao Zrenjaninci možemo biti zadovoljni kao grad i pojedinci što pokazujemo da poštujemo različitosti jer su one osnovni preduslov da stvaramo društvo ravnopravnih – rekao je  pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

Osobama sa autizmom i njihovim porodicama potrebna je  podrška čitavog zdravstvenog, obrazovnog, socijalnog sistema.  Društvena zajednica treba da razume, prihvati i ne diskriminiše osobe sa autizmom i njihove porodice.