Hodanje pozitivno utiče na aktivnosti mozga, ali i na zdravlje srca, gubitak težine, gustinu kostiju i nivo holesterola, rezultati su istraživanja, ono poboljšava kreativno razmišljanje povećanjem hipokampusa, dela mozga zaduženog za verbalnu memoriju i učenje.

Oni koji hodaju 10.000 koraka dnevno upola će smanjiti rizik od prerane smrti.

Hodanje, kao „čudesan lek“, takođe, pozitivno utiče na gustinu kostiju i nivoe holesterola, kao i raspoloženje i funkcije mozga.

U studiji Univerziteta Stenford, koja je rađena 2014. godine, utvrđeno je da hodanje poboljšava kreativno razmišljanje (generisanje ideja i način kako ih sprovesti), piše „Dejli mejl“. U studiji se navodi da nije važno gde, već je samo važno da se hoda na otvorenom ili u zatvorenom i da nije važan ni intezitet hodanja, a nije ni potrebno da se čovek oznoji, ali je poželjno, pa su, u tom smislu, istraživači analizirali neaerobno hodanje.

Hodanje, takođe, utiče na depresiju i anksioznost, iako nije jasno zašto, čak je utvrđeno da je, kada je reč o kardiovaskularnom zdravlju, hodanje bolje od trčanja.

Istraživači su pratili 3.000 ispitanika, kojima je dat pedometar koji meri korake koje pređete, u periodu od oko 15 godina. Utvrđeno je da su oni koji su prešli sa 1.000 koraka dnevno na 10.000 dnevno, sedam dana u nedelji, skoro prepolovili rizik od prerane smrti.