Zrenjanin- „Dan otvorenih vrata italijanske privrede“ održan je danas u Zrenjaninu i tom prilikom  gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima,  učenicima završnih razreda srednjih škola obišao je kompanije Midital, Dafar i „Technostrutture“.

 

„Dan otvorenih vrata italijanske privrede“ ima za cilj da u jednom danu okupi značajan broj malih i srednjih preduzeća koja će tom prilikom otvoriti svoja vrata učenicima, studentima, profesorima, kao i lokalnim zajednicama.

 

-Veoma je značajno da  pohvalim današnju akciju i saradnju sa italijanskim kompanijama, jer je to pravi put i način kako se poštuje naš plan upisa koji uključuje  saradnju sa kompanijama i lokalnim samoupravama. Za naše mlade je jako bitno da stiču kvalitet kompetencija, zato je i važno da im omogućimo učenje u realnom radnom okruženju. Danas zajedno sa učenicima posećujemo četiri italijanske kompanije koje su lideri u poslovanju, da bi naši učenici shvatili  koliko je značajno da se njihovo učenje odvija u realnom okruženju kompanija- rekla je Gabrijela Grujić savetnik ministra prosvete za dualno obrazovanje.

 

Dan otvorenih vrata italijanskih privrednika podržala je i Ambasada Italije u Srbiji.

-Italijanska ambasada prepoznala je značaj i inicijative  ovog prijekta. Konfindustrija je udruženje italijanske industrije, kao organizacija broji 170 hiljada članica sa preko 5 miliona zaposlenih u Italiji, a u Srbiji imamo 180 članica sa 20.000 zaposlenih. Italijanske kompanije su veoma zadovoljne poslovanjem u Srbiji, a naročito u Zrenjaninu – istakao je Matijaz Kleve, prvi sekretar Ambasade Republike Italije u Beogradu.

 

 

– Ovde imamo četiri kompanije koje zapošljavaju preko 600 radnika, one su tu, šire svoje kapacitete i mi smo zadovoljni. Ono što se javi kao problem jeste da kada neka kompanija dođe u naš grad, pitaju imamo li kvalitetnu i obučenu radnu snagu. Naravno, zadovoljan sam inicijativom Konfindustrije koju su prepoznali ljudi u prosveti i zajedno sa direktorima srednjih škola, visokom školom i fakultetom, uspešno smo realizovali nekoliko značajnih projekata. Mišljenja sam da je izuzetno dobra ideja da učenici posete pogone i vide uslove rada i šta je ono što poslodavci od njih zapravo traže – rekao  je gradonačelnik Čedomir  Janjić.

Na konferenciji za medije koja je održana u Multimedijalnoj sali Gradske kuće  današnjim učesnicima uručeni su sertifikati.

 

 

„Konfindustrija Srbija“ je osnovana u junu 2012. godine i u svom radu oslanja se na iskustvo matične Konfindustrije, koja je osnovana u Italiji 1910. godine kao krovna organizacija italijanske industrije.

 

Memorandum o saradnji između “Konfindustrije Srbija” – udruženja za unapređenje ekonomsko-socijalnih odnosa između Italije i Srbije i Grada Zrenjanina, a u vezi sa realizacijom projekta “Dan otvorenih vrata italijanske privrede 2017. godine”, krajem aprila potpisan je u Gradskoj kući u Zrenjaninu. Memorandum su potpisali Erik Košuta, predsednik “Konfindustrije Srbija” i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.