Svi želimo da brzo dobijemo savršen ten. Bled ten koji je simbol aristokratske lepote nije u modi, a taman ten nije teško postići. Evo nekoliko saveta kako da na zdrav i prirodan  način dobijete lepu boju tena.

Najvažnije je da pripremite kožu pre nego što je izložite suncu.

Uradite piling kože pre sunčanja.  Da biste dobili lepu i ravnomernu boju potrebno da je  napravite lepu i glatku podlogu. Uklonite sve mrtve ćelije i suvu kožu uz neki blagi piling.

Hrana bogata karotenom podstiče sposobnost kože da potamni na suncu, kao i vitamin A. Zato, konzumirajte namirnce koje imaju ove sastojke.  Šargarepa, dinja, kajsija, breskva, španać i paradajz su bogati karotenom.

Iako su ovo važne pripreme za vašu kožu koje mogu pomoći da brzo pocrnite, najvažniji deo pripreme je ipak da na kožu nanesete dobru zaštitu od sunca.

 

Izlaganje UV zracima Sunca jeste prirodno, ali ne znači da sve što je prirodno sasvim bezbedno, zato je neophodno korititi kremu sa zaštitnim faktorom. Previše sunčanja povećava  šasnu da obolite od raka kože, te je veoma važno ne preterivati u sunčanju.

 

Zaštita od sunca podrazumeva mazanje ulja ili kreme sa određenim zaštitnim faktorom. Zaštitni faktor govori o tome koliku zaštitu određeno sredstvo pruža protiv UVB sunčevih zraka. Ipak, treba imati na umu da ovo nisu jedini štetni zraci koje emituje Sunce. U njegovom sjajnom spektru nalaze se i i UVA zraci  koje su takođe veoma štetni.

Osobe sa svetlijim tenom lako mogu izgoreti na suncu te je njima potrebna krema za sunčanje sa većim zaštitnim faktorom.

Zaštita od sunca sa faktorom 15 blokira oko 93% sunčevih UVB zraka, ona sa SPF 30 blokira oko 97% sunčevih zraka, a zaštita sa SPF faktorom od 50 blokira 98% sunčevih zraka. Ni jedna ne blokira UVA zrake!

Kako izabrati pravu kremu?

Ako ste svetlije puti uzmite kremu za sunčanje sa SPF 30, a ukoliko imate tamniji ten dobra je i zaštita sa faktorom 15.

 

Pravila za upotrebu zaštitnih krema za sunčanje

 

  • Nanesite kremu za sunčanje pre nego što izađete na sunce i sačekajte da je telo upije.
  • Ukoliko se kupate, vodite računa da vaša zaštita od sunca bude vodootporna.
  • Zaštitite i usne. Namažite balzam koji ima zaštintni faktor i koristite ga tokom celog dana.
  • Obnovite sloj zaštite za sunce na svaka 2 sata ili odmah po izlasku iz vode ukoliko krema nije vodootoporna.

 

Evo nekoliko saveta kako najbrže pocrneti

  • Počnite postepeno posebno ako imate svetao ten. Počnite sa 15 minuta na suncu pa vremenom povećavajte vreme.
  • Ne tuširajte se pre sunčanja. Naša koža ima prirodna ulja koja potpomažu proces tamnjenja.
  • Ukoliko ste stalno okrenuta licem prema Suncu, nećete ravnomerno pocrneti.  Savršen ten je ravnomerno raposređen. Menjajte položaj na svakih 15-30 minuta.
  • Zaštitite oči, zatvorite ih, prekrijte šeširom, mada su i naočare dobra opcija, ali budite pažljivi da ne preterate pa da Vam ostane beo trag na licu.
  • Sunčajte se u vodi. Lezite na dušek  i iskoristite prednosti reflektujuće površine vode. Mada nije poželjno da ovako provedete ceo dan, jer ćete lako izgoreti.
  • Izbegavajte da se sunčate između 10 ujutru i 16 časova popodne.
  • Ukoliko vam je koža pocrvenela, sklonite se sunca, to je samo znak  da ste izgoreli. Svako duže ostajanje na suncu samo povećava šanse da dobijete opekotine .

 

Prirodni preparati za sunčanje:

Orahovo ulje za sunčanje je jedno od onih ulja koja najčešće možete da nađete kao preporuku za taman ten i neretko se prodaju pored same plaže. Orahovo ulje je odlično za sunčanje jer sadrži jedinjenja koja reaguju sa keratin proteinima u vašoj koži i podstiču formiranje obojenog pigmenta.

 

Maslinovo ulje je možda i najbolje ulje za sunčanje za taman ten.

 

Kokosovo ulje za sunčanje ima mnogobrojne zdravstvene prednosti i razne varijacije upotrebe u svrhu lepote. Lepota kože i dobar ten su samo neke od karakteristika kokosovog ulja.

 

Nega kože posle sunčanja:

Osunčana koža je sklonija isušivanju i ljuštenju  te je zato veoma važno povesti računa o njenoj hidrataciji. Redovno nanosite neki hidratatni losion i vaša bolja će trajati duže.

Proces tamnjenja ne prestaje kada se sklonite sa sunca, već se nastavlja i onda kada se sklonite u hlad.