Zrenjanin- Navodnjavanje (irigacija) je najvažniji agrotehnički postupak kojim se na poljoprivredno zemljište veštačkim putem dovodi voda kako bi se postigla dovoljna količina vlage za normalnu ishranu biljaka i time povećao prinos, a o značaju ove agrotehničke mere juče je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održano predavanje, organizovano od strane italijanske kompanije “Skarabeli” iz Bolonje, proizvođača sistema za navodnjavanje i njihovog predstavnika Luke Marzokija. Skupu su prisustvovali i Rade Berbakov, samostalni savetnik u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije i pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Željka Milošević i Duško Radišić.

O mogućoj saradnji Grada Zrenjanina i te kompanije, ali i ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju, govorio je pomoćnik gradonačelnika Radišić koji je ovom prilikom istakao:
“Želimo naše poljoprivredne proizvođače da upoznamo sa novim tehnologijama u procesu proizvodnje sistema za navodnjavanje, kako bi ostvarili dodatne uštede u proizvodnji vode i struje. Cilj je da možda u budućnosti ove sisteme proizvodimo u našem gradu, i vršimo distribuciju u celoj Srbiji. Moram ovom prilikom istaći da se samo tri procenta u odnosu na ukupnu površinu obradivog zemljiša u Banatu navodnjava, a konkursima koje raspisuju Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo želimo da povšine pod sistemima za navodnjavanje budu znatno veće”, naglasio je Radišić.
Imajući u vidu značaj navodnjavanja koji se prvenstveno ogleda kroz obezbeđivanje visokih i stabilnih prinosa gajenih kultura, poljoprivrednici koji su prisustvovali današnjem predavanju istakli su značaj irigacionih sistema, naročito u sušnim godinama poput ove, kada su prinosi znatno umanjeni.

Luka Marzoki, predstavnik kompanije “Skarabeli”, rekao je da je ta kompanija lider u proizvodnji sistema za navodnjavanje i u Italiji, i iskazao zadovoljstvo što se prezentacija održava u Banatu, regiji koja važi za prestonicu proizvodnje hrane u Srbiji;
“Naša kompanija posluje 40 godina, u Italiji imamo preko 400 predstavništava i želimo da se internacionalizujemo, i naše proizvode ponudimo tržištu Srbije. Naša kompanija, osim što snabdeva poljoprivredne proizvođače neophodnom opremom, bavi se i izradom projekata za navodnjavanje na osnovu potreba poljoprivrednih proizvođača. Zahvaljujemo lokalnoj samoupravi Grada Zrenjanina i očekujemo saradnju u narednom periodu, kako bi na određenim projektima postali partneri”, istakao je Marzoki.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave, kao i poljoprivrednici sa teritorije Grada Zrenjanina, zainteresovani da saznaju nešto novo o problematici o kojoj je danas bilo reči.

Izvor:zrenjanin.rs