Zrenjanin- Udruženje kardiologa Srbije će 29. septembra 2017. godine obeležiti Svetski dan srca, koji se organizuje na globalnom nivou i pod pokroviteljstvom Svetske federacije za srce (World Heart Federation) i Svetske zdravstvene organizacije (World Health Organization), a u Srbiji pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti i Ministarstva zdravlja.  U Zrenjaninu će se po prvi put obeležiti ovaj datum u organizaciji podružnice Banat – Udruženja kardiologa Srbije i Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Svetski dan srca biće obeležen u Zrenjaninu 29. septembra akcijom na Trgu slobode, gde će u periodu od 10 do 17 sati, građani moći da prekontrolišu krvni pritisak, šećer u krvi, težinu, i indeks telesne mase. Učešće su uzeli Opšta bolnica, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Crveni krst Zrenjanin.

Tema ovogodišnjeg  Svetskog dana srca je prevencija kardiovaskularnih bolesti sa fokusom na zdrav način života i životne navike, pod sloganom “Prenesi znanje, čuvaj svoje srce!”. Ova tema je posebno značajna za našu zemlju gde preko 50% stanovništva oboleva i umire od kardiovaskularnih bolesti.

Na konferenciji za medije koja je održana u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” Zrenjanin, Mr sci med dr Zoltan Lazar – predsednik Podružnice Banat i dr Jelena Lukić Petrov –potpredsedenik Podružnice su pozvali sugrađane da se priključe akciji.

-Akcija je preventivne prirode, usmerena na sprečavanje nastanka najtežih bolesti. Kod nas preko 50 odsto stanovništva oboleva i umire od oboljenja srca. Od bolesti kardiovaskularnog sistema, na svetskom nivou u toku jedne godine umre populacija veličine dve Srbije, i to je ono što treba sprečiti, istakao je predsednik Udruženja kardiologa Srbije  – Podružnice Banat, internista kardiolog dr Zoltan Lazar.

–Bićemo na raspolaganju građanima da besplatno izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, indeks telesne mase, telesnu težinu, a prisutni lekari i medcinsko osoblje pomoći će im da dešifruju te brojeve i saznaju da li su u riziku da obole od kardiovaskularnih bolesti. Svojim savetima ukazaće građanima šta mogu sami da učine da svoj kardiovaskularni rizik koriguju i tako odlože nastanak kardiovaskularnih bolesti. Skupu će se pridružiti deca školskog i predškolskog uzrasta koja će donositi svoje radove na temu zdravlja, a ko želi može ostaviti poruku zdravlja napisanu kredom na centralnom gradskom trgu. Uz podršku sekretarijata za sport biće promovisana fizička aktivnost, kao jedan od puteva zdravlja, a zaintresovanim građanima na raspolaganju će biti aktivisti Crvenog krsta za obuku iz prve medicinske pomoći osobama sa kardiovaskularnim tegobama, istakla je dr Jelena Lukić Petrov.

Akcija je podržana i na lokalnom nivou, od strane Gradske uprave, ali i kompanija Diginet, Persu, Ogrev, i Kulturnog centra Zrenjanina.

U noći između 28. i 29. septembra, Mali most i zgrada Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, simbolično će, u sklopu najave Svetskog dana srca, biće obasjani crvenom bojom.