Politika- Ako se sećate prošle godine i neverovatnog uspeha kada smo potrošili 24 miliona i vratilo nam se čak 9, onda vam je jasno da i ovogodišnji naslovi i izjave zvaničnika povodom Dana piva obećavaju još jedan takav, do sada neviđen uspeh. Oboreni su svi mogući rekordi i održane konferencije na kojima je obećavano zrenjaninsko pivo, kao i još 1001 nova investicija. Da li je zaista bilo tako?

Ispostavilo se da ozvučenje na Trgu slobode nije baš najbolje funkcionisalo, što se posebno osetilo tokom nastupa Bijelog dugmeta. Međutim, sve je to ostalo u senci kada se ispostavilo da skupo plaćeni izvođači nisu bili sigurni čak ni u kom gradu se nalaze, pa su pozdravili građane Zaječara umesto Zrenjanina.

Nažalost, ozvučenje na štandovima bilo je i više nego dobro, tako da je muzika (posebno na Žitnom trgu) bila preglasna i stalno u neskladu sa muzikom pored. Komunalna policija napisala je svega desetak prijava, i to zbog dužeg radnog vremena od dozvoljenog.

Ipak, jasno je da je čitava organizacija zapravo pitanje finansija. Alisa Kockar, odbornica demokrata, ukratko je pojasnila da se mogu i moraju postaviti dva pitanja. „Čiji su šankovi koji su bili postavljeni na trgu? Za šest ili sedam šankova se uopšte ne zna čiji su, niti ko je profitirao, jer nisu izdati neposrednom pogodbom kao ostali. Da li smo moj komšija ili ja mogli da postavimo šank u centru tokom Dana piva, da ga ne platimo i ne budemo kažnjeni? Naravno da ne. Ali, ko jeste? I zašto?“ upitala je odbornica i nastavila sa razmišljanjem zašto su štandovi uopšte izdavani neposrednom pogodbom. „Zar ne bi grad imao veći profit i transparentno poslovanje u interesu građana ako bi svako slobodno mesto „išlo“ na licitaciju? Zašto je otvoren prostor za korupciju? I da li je iskorišćen?“
A kada se već bavimo dozvolama i kaznama, zastrašujuće je znati da niste u mogućnosti da dobijete dozvolu da vaše vozilo sa opremom uđe u pešačku zonu u samom centru jer nisu urađene procene koliku težinu novi trg može da podnese bez oštećenja. To je zastrašujuće jer ne samo da su održane velike manifestacije poput vojne parade i Dana piva tokom kojih je mnogo vozila sa opremom bilo na trgu, već zato što je problem rešen tako što vam uvek „progledaju kroz prste“ i ne kazne vas. Dokle tako?

Srećom, nije baš sve ni tako crno. Jedna od omiljenih manifestacija u Zrenjaninu imala je i nekoliko blistavih trenutaka, od kojih bismo svakako kao najvažniji izdvojili koncert Zrenjaninske filharmonije. Zvižduk u osam, Devojko mala, Flojd i mnogi drugi hitovi koje smo imali prilike da slušamo u filmovima oduševili su publiku. Uzevši u obzir broj prisutnih, zaista dobru izvedbu i odlične reakcije na društvenim mrežama, pitamo se zašto se koncerti ovog tipa ne održavaju češće u našem gradu. To je definitivno jedan od zadataka koji je pred gradskom vlašću.