Zrenjanin- Izgradnju brzog puta Beograd – Zrenjanin i Zrenjanin- Novi Sad, dve nove kružne raskrsnice na važnim saobraćajnicama, kao i proširenje industrijske zone najavio je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj kući  gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

-Početkom oktobra meseca u Beogradu potpisan je Protokol o saradnji na izradi planske i tehničke dokumentacije za projekte Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Borča. Taj protokol je potpisan u okviru zajedničke sednice vlada Republike Srbije i AP Vojvodine i kako je tada rečeno, predstavlja prvi korak u izgradnji dve važne saobraćajnice za Banat i Vojvodinu, koje će omogućiti da Novi Sad, Beograd i Zrenjanin budu još bolje povezani- rekao je gradonačelnik Zrenjanin Čedomir Janjić.

On je istakao da će se izrada planske i tehničke dokumentacije finansirati iz republičkog i pokrajinskog budžeta.

-Mislim da bolja vest za Zrenjanince odavno nije stigla sa pokrajinskog i republičkog nivoa i mislim da nema potrebe objašnjavati koliko nam to znači. Dugo se već govori o toj brzoj deonici od Beograda do Zrenjanina, ali radiće se i planska dokumentacija i biće završena u prvoj polovini 2018. godine i do tada će se znati i kada će se krenuti u realizaciju- rekao je Janjić i istakao važnost tog puta, a to je bolje povezivanje tih gradova, otvaranje novih radnih mesta i da grad Zrenjanin biti zanimljiviji stranim i domaćim investitorima.

-Radila su se istraživanja, brojala su se vozila koja tuda prolaze, studija opravdanosti je urađena. Postoji i idejno rešenje koje je radio CIP, a oformili smo i zajedničko telo sa naše strane radna grupa koja će pomagati ljudima u Ministarstvu saobraćaja, a tu radnu grupu vodi gradski većnik Dragan Vujović i ona ima stručne ljude. Ostalo je samo pitanje gde će biti kružne raskrsnice koje će povezivati Ečku, Stajićevo i Čentu i to je nešto što je ostalo nepoznato, ali sve ostalo se zna – rekao je gradonačelnik Janjić.

 

– Na poslednjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina usvojena odluka o izradi plana detaljne regulacije radne zone“Jugoistok – Ečka“, na osnovu kojih se ta zona sa sadašnjih 74 hektara širi na 550 hektara površine-rekao je Janjić.

– Kada završimo plan detaljne regulacije krećemo i u infrastrukturno opremanje tog dela i 550 hektara industrijske zone ne verujem da ima bilo koji grad u Srbiji. Ne radimo to napamet, velika je zainteresovanost za dolazak investitora u Zrenjanin , a mi moramo uraditi pripremu, odnosno opremanje industrijskih zona. Zbog toga ovu zonu širimo na 550 hektara i mislim da je to ono što će proizvesti dolazak, što stranih, što domaćih investiora i otvaranje radnih mesta – rekao je Janjić.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomira Janjić najavio je i izgradnju dve kružne raskrsnice jedna kod glavne autobuske stanice, a druga na ulaz u industrijsku zonu iz pravca Beograda.

– Investitor su Putevi Srbije, mi ćemo investirati deo projekta i to će vrlo brzo biti realizovano, da li ove, ili početkom nove građevinske sezone 2018. godine, a znaćemo krajem sledeće nedelje. Mislim da su sve ovo dobre vesti za Zrenjanin, kao i to što Vlada republike Srbije i Vlada vojvodine u svom planu ima ove velike infrastrukturne objekte koji se tiču Zrenjanin, jer ne može gradski budžet da podnese ovako velike investicije, i to je ono što me raduje -rekao je on.