Zrenjanin- Na današnoj sednici  Gradskog veća usvojen je Predlog Rešenja o isplati jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama sa teritorije grada Zrenjanina, kao i Predlog Zaključka u vezi odobravanja sredstava za obezbeđenje poklon – paketa majkama porodiljama sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina za novorođenčad.   Na samom početku, minutom ćutanja, odata je počast preminulom Aleksandru Jevđiću koji je u Gradskom veću bio zadužen za resor sporta i mladih.

 

Santovac je ukazao da je na današnjoj sednici usvojeno i nekoliko tačaka koje se tiču učenika i studenata, jer je želja Grada Zrenjanina da im pomogne i najboljima omogući lakše studiranje i školovanje.

Naime, tokom sednice usvojeni su i Predlog Rešenja o isplati jednokratne novčane pomoći majkama porodiljama sa teritorije grada Zrenjanina, Predlog Zaključka u vezi odobravanja sredstava za obezbeđenje poklon – paketa majkama porodiljama sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina za novorođenčad. Svako prvorođeno dete dobijeće od grada 50.000, za svako sledeće 35.000 dinara. Roditelji imaju pravo na poklon paket u vrednosti od 6.000 dinara.

Foto: zrenjanin.rs

Usvojen je i Predlog Zaključka u vezi odobravanja sredstava za regresiranje studenskih mesečnih karata u prigradskom prevozu za studente koji su ili čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći preko nadležnog Centra za socijalni rad, kao i studentima za koje Centar za socijalni rad izda uverenje da se oni ili porodica nalaze u stanju socijalne potrebe, kao i Predlog Pravilnika o učeničkim i studentskim stipendijama grada Zrenjanina.

Izvestlac po tim tačkama Jelena Dragić kazala je da će svi studenti iz prigradskih naselja, koji do sada nisu imali na to pravo, moći da koriste regresirane mesečne karte u prigradskom saobraćaju, ukoliko su im porodice korisnici novčane socijalne pomoći, odnosno, u slučaju da im se porodice nalaze u stanju egzistencijalne ugroženosti.

– Na taj način ćemo podstaći nastavak njihovog školovanja, sticanje visokoškolske diplome, a oni će time imati mogućnost da se zaposle i izađu iz situacije u kojoj se trenutno nalaze. Što se tiče stipendija Grad Zrenjanin je i tu prepoznao potrebu da nagrađuje najuspešnije učenike i studente i po prvi put će mogućnost sticanja stipendija ostvariti i učenici prvih godina srednjih škola, a pod uslovom da su nsioci Vukovih diplom i da su u osmom razredu osvojili nagrade na republičkom, ili međunarodnim takmičenjima, kao i studenti prvih godina studija – objasnila je Dragić.

Ona je naglasila da se stipendiraju učenici i studenti na srednjim i visokoškolskim ustanovama kojima je osnivač Republika Srbija, Pokrajina Vojvodina i jedenica lokalne samouprave.