Zrenjanin-  Francuski institut u Srbiji i Kulturni centar Zrenjanina vas pozivaju da doživite boje, maštu i emocije kojima su ispunjena četiri filma čiji su protagonisti adolescenti. Kroz njihovu svakodnevicu, oni sa nama dele svoj pogled na svet. Otkrijte šta su njihove nade, vizija budućnosti i bitke koje vode da bi ostvarili svoje snove i postali svoji umesto da ih savremeno društvo pregazi. Njihove priče su poziv na razmišljanje o sopstvenim snovima iz doba adolescencije i o svetu koji dolazi, kao i o onom koji smo za sobom ostavili… Kojim god putem da krenu, ne nedostaje im ni motivacije niti humora.

 

SREDA, 1. I ČETVRTAK, 2. NOVEMBAR
FILM: „TAMARA“
U sredu, 1. i četvrtak, 2. novembra u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova u okviru Dana francuskog filma/ciklusa: „Udahni život“ prikazuje se film: „Tamara“. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova emituje se u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra Zrenjanina.

TAMARA (Francuska, 2016, 100′, komedija)
Režija: Aleksandar Kastanjeti
Igraju: Eloiz Marten, Silvi Testid, Siril Gei
Tamara je devojčica od 15 godina koja ima velike komplekse zbog svoje kilaže. Da bi se oslobodila loše etikete koju je dobila od svojih vršnjaka u srednjoj školi, ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke. Opkladiće se sa najboljom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji prođe pored vrata učionice. Igrom slučaja, izabranik će biti Dijego, najzgodniji dečko u školi i Tamara već vidi šansu da će da uspeti u svojoj nameri….

 

 

 

SREDA, 8. I ČETVRTAK, 9. NOVEMBAR
FILM: „POLINA ŽIVI ZA PLES“
U sredu, 8. i četvrtak, 9. novembra u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova u okviru Dana francuskog filma/ciklusa: „Udahni život“ prikazuje se film: „Polina živi za ples“. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova emituje se u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra Zrenjanina.

Sažetak
„POLINA ŽIVI ZA PLES“ (Francuska, 2016, 108′, komedija/drama)
Režija: Valeri Miler, Angelin Preljocaj
Rusija devedesetih godina. Trenirana strogoćom i zahtevnim radom profesora Bojinskog, Polina je igračica klasičnog baleta koja od ranog detinjstva mnogo obećava. Dok se priprema da učestvuje na prestižnom boljšojskom baletu, prisustvovaće predstavi savremenog plesa koji će je duboko dodirnuti.

 

 

 

SREDA, 15. I ČETVRTAK, 16. NOVEMBAR
FILM: „POLOŽI MATURU PEVAJUĆI“
U sredu, 15. i četvrtak, 16. novembra u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova u okviru Dana francuskog filma/ciklusa: „Udahni život“ prikazuje se film: „Položi maturu pevajući“. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova emituje se u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra Zrenjanina.

Sažetak
POLOŽI MATURU PEVAJUĆI (Francuska, 203, 82′, dokumentarni)
Režija: David Andre
Prvo pevaj na sav glas je film koji govori o burnoj priči grupe prijatelja iz Bulonj na moru, gradu koji je teško pogođen krizom. Njihova godina prepuna je snova i razočarenja a pesme koje će izmisliti ovi tinejdžeri iz radničkih porodica i srednje klase, pretvaraju stvarnost u poeziju, smeh i emocije.

 

 

 

 

SREDA, 22. I ČETVRTAK, 23. NOVEMBAR
FILM: „VIDETI SVET“
U sredu, 15. i četvrtak, 16. novembra u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova u okviru Dana francuskog filma/ciklusa: „Udahni život“ prikazuje se film: „Videti svet“. Ulaz je besplatan. Ciklus filmova emituje se u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji i Kulturnog centra Zrenjanina.

Sažetak
VIDETI SVET (Francuska, 2016, 102′, drama)
Režija: Delfin Kulen, Mirijel Kulen
Dve mlade devojke u vojnoj službi, Oror i Marin, vraćaju se iz Avganistana. Sa svojom vojnom jedinicom provešće tri dana na Kipru u hotelu sa pet zvezdica, među turistima na odmoru, radi onoga što vojska naziva dekompresiona komora: pomoći ćemo im da „zaborave rat“. Međutim, nije tako lako osloboditi se nasilja… Posle filma „17 devojaka“ ovo je drugi film sestara Kulen koji je ušao selekciju filmskog festivala u Kanu 2016. godine.