Zrenjanin- U petak, 31. maja svečano je otvoren VI Horski festival „Slobodan Bursać“ u Kulturnom centru Zrenjanina .
 
„Horski festival „Slobodan Bursać“  jedan je od najznačajnijih projekata Kulturnog centra. Tim projektom popularizujemo horsku muziku i horsko pevanje jer znamo da je Zrenjanin grad horova a  sa njegovom održavanjem nastavljamo tradiciju očuvanja i negovanja ove vrste muzičkog izražavanja. Na festivalu će učestvovati pretežno zrenjaninski horovi sa gostima, koji nam dolaze iz Slovenije, Makedonije, Beograda, Novog Sada i Kikinde . Nadamo se da će građani Zrenjanina uživati u ovom značajnom muzičkom događaju, u nastupima horova u toku  tri festivalska dana“, rekao je Goran Marinković direktor Kulturnog centra Zrenjanina na otvaranju festivala.
 
„Festival je otvoren u pravom duhu dobrog pevanja. Otpočeo je nastupom hora Muzičke škole „Josif Marinković“, a prvo veče je zatvoreno pesmom: „Tebe pojem“, koju je izveo hor „Pepodobni Rafailo Banatski“, pesmom koja je obeležila dirigentsku ruku Slobodana Bursaća. Svaki hor je briljirao na svoj način od hora Univerziteta u Novom Sadu koji su se svojski potrudili da nam donesu dobar zvuk, tako smo isto imali priliku da čujemo i zrenjaninske horove „Emanuel“, hor Gimnazije i hor Društva slovenaca „Planika“, naveo je Vladimir Stojković direktor festivala.
 

U okviru pratećeg programa festivala,  organizovana je  humanitarna izložba.  Prve festivalske večeri u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina otvorena je izložba „Terra Youth“ koju čine skulpture u glini, radovi dece sa posebnim potrebama. Izložba je organizovana u saradnji sa vajarskom kolonijom „Terra“ iz Kikinde i predstavlja deo njihove akcije pod nazivom „Terra Youth“. Na otvaranju izložbe  nastupio je i inkluzivni hor osnovne i srednje škole „9.maj“.

 
Tokom tri festivalska dana nastupa 28 horova a program obuhvataju nastupi dečijih, ženskih, muških i mešovitih horova, nakon današnjeg matinea (1. jun) dečjih horova u toku prepodneva, u večernjim satima  i narednog dana očekuju nas sledeći nastupi:
  Subota 1. jun, Velika sala Kulturnog centra Zrenjanina 20h

– Dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina – dirigent Senka MIlisavljević

– Crkveno pevačko društvo „Žene Mironosice“ – dirigent Zorica Kecić

– Muški hor „Sveti Serafim Sarovski“ – dirigent Božidar Crnjanski

– Vokalna skupina „Gallina“ Ljubljana/Slovenija – dirigent Ana Erculj

– Vokalni ansambl „Mušket“ Novi Sad – dirigent Vuk Milanović

– Mešoviti hor „Gortinija“ Gevgelija/Makedonija – dirigent Ilija Atanasov

Nedelja 2. jun, Velika sala Kulturnog centra Zrenjanina, 20h

 

– Dečiji hor „Čuperak“/ Kikinda – dirigent Svetlana Ceca Milić

– Hor Slavista / Beograd – dirigent Ana Grujić

– „Zrenjaninski kamerni hor“ – dirigent Andrea Poša

– Hor „Naša pjesma“/ Beograd – dirigent Srđan Atanasovski

– Mešoviti hor „Pannonica“ – dirigent Zorica Kozlovački

– Hor „Horkestar“ / Beograd – dirigent Marija Jocić

 

Organizatori festivala:  Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions. Generalni pokrovitelji festivala: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Zrenjanin.