Zrenjanin- I ove zimske sezone  održavanje lokalnih puteva prvog i drugog prioriteta na teritoriji grada Zrenjanina, u ukupnoj dužini od preko 400 kilometara povereno je preduzeću „Eko-grdanja“, po prvi put će  održavati i državne – magistralne i regionalne – saobraćajnice na teritoriji grada, odnosno, zajedno čak oko 700 kilometara, a dežurstva službe počela su još 15. novembra.

Foto:ALeksandar Blanuša

Prošle godine je “Eko – gradnja” uvela elektronski sistem za praćenje vozila, u namenski izgrađenom objektu, i iskustva iz prethodne sezone sigurno će doprineti uspešnosti rada zimske službe i u predstojećem periodu. To potvrđuje i jedan od direktora preduzeća Slobodan Milin, koji kaže da svako vozilo poseduje GPS sistem, na osnovu kog se u svakom trenutku može videti u kojim je ulicama bačena so i kuda se vozilo kretalo.

Foto:Aleksandar Blanuša

– Za početak smo obezbedili 200 tona soli i 100 tona rizle, što će se tokom sezone obnavljati. Ove godine angažovali smo i više mehanizacije nego što je realno potrebno, imamo 17 kamiona sa plugovima posipačima, dva grejdera, šest buldozera, 11 terenskih vozila za posipanje mostova i obilazak terena. Imamo dovoljan broj ljudstva i stručnog kadra za nesmetan rad zimske službe – navodi Milin.

– S obzirom da meteorolozi za predstojeći vikend najavljuju padavine, danas sam došao sa saradnicima da vidim da li je sve u redu i da li je zimska služba spremna za rad. Obezbeđene su dovoljne količine rizle i soli, mehanizacija je ispravna i spremna, i siguran sam da nas sneg neće iznenaditi – istakao je gradonačelnik Čedomir Janjić.

– Bilo je i sezona i kada nije bilo većih padavina, imali smo i neke ekstremne situacije, sa smetovima, i vrlo uspešno se to rešavalo, tako da se nadam da ni ove sezone neće biti većih problema – rekao  je Janjić.

Foto:Aleksandar Blanuša

Celokupan posao održavanja saobraćajnica na svim nivoima “Eko – gradnja” obavlja u koordinaciji sa Policijskom upravom, Centrom za obaveštavanje i Odeljenjem komunalne policije, odbrane, vanrednih situacija i zajedničkih poslova Gradske uprave.