ZRENJANIN-Na današnji dan pre deset godina, Drekslmajer Group osnovao je lokaciju u Srbiji, tačnije Zrenjaninu, što je te godine bila i najveća strana investicija u našoj zemlji. Za nekoliko meseci podignuta je hala koje je opremljena savremenom opremom a ujedno je za buduće radnike, tada njih oko 600, organizovana stručna obuka i treninzi za rad u proizvodnji kablovskih sistema. Tim povodom danas je u ovoj kompaniji za predstavnike medija održana kratka prezentacija lokacije Zrenjanin, a zatim i obilazak pogona.

 

Drekslmajer group je međunarodni automobilski dobavljač sa više od 60 lokacija u preko 20 zemalja. Kompanija je osnovana u Nemačkoj 1958. godine. Danas ova kompanija važi za onu koja postavlja trendove i inovacije i danas je lider na tržištu za kompletan enterijer za vrhunske tipove automobila.

 

Početkom 2008. godine u pogonima u Zrenjaninu pokrenuta je proizvodnja električnih sistema za kupce iz premijske automobilske industrije i već tri godine kasnije, Zrenjanin postaje prva lokacija u istoriji Drekslmajer group koja istovremeno može da snabde dve fabrike jednog nemačkog proizvođača premijum automobila po principu „Just-in-Sequence“. Uspešno je završena i implementacija standarda kvaliteta razvoja, proizvodnje i instalacije električnih sistema za automobile.

 


2012. godine, sa osvajanjem novog klijenta i novog ugovora, došlo je i do izgradnje druge proizvodne hale čime i broj zaposlenih naglo raste, intenziviraju se obuke novih kolega i proširuju kapaciteti. Drekslmajer Group postaje najveći poslodavac u regionu.

 

Uspeh lokacije u Srbiji iz godine u godinu raste. Već sledeće godine pogon u Zrenjaninu dobija nove naloge i aktivira nove proizvodne linije. Zbog potrebe da poveća kapacitet proizvodnje, Drekslmajer Group 2015. godine počinje sa izgradnjom treće proizvodne hale u Zrenjaninu. Ostvarena je potpuno integrisana proizvodnja. 2017. godina je za lokaciju u Zrenjaninu bila ispunjena novim projektima i proizvodima, kao i novim zapošljavanjima.

 

Kada se osvrnemo na poslednjih 10 godina, čitav tim Drekslmajera u Srbiji može biti veoma ponosan na ono što je postignuto. Počeli smo od prazne fabričke hale i nekoliko stotina zaposlenih i odrasli u jednu od najvećih kompanija u čitavom regionu sa više od 5000 kolega. Ovo je izazov koji zaista nije lak. Želim da čestitam svima u našoj Drekslmajer porodici za ono što su ovde napravili tokom predhodne decenije. Razlog našeg uspeha je konstantno poboljšanje iz dana u dan. Imamo nekoliko novih proizvoda za implementaciju u narednoj godini i to je naš prioritet. Nakon što završimo ovu fazu, moramo se fokusirati na optimizaciju naših procesa kako bismo osigurali glatku proizvodnju u narednim godinama. Radujemo se prosperitetnoj budućnosti u Zrenjaninu zajedno sa našim zaposlenima – rekao je generalni direktor pogona u Zrenjaninu Michael Wagner.

 

Drekslmajer Group kao najveći poslodavac u regionu ima odgovornost i prema lokalnoj zajednici, a kako navode, donacijama pokušavaju da unaprede kvalitet života stanovnika Zrenjanina i okolnih mesta.

Tokom predhodnih godina donirali smo medicinsku opremu i aparate zrenjaninskom porodilištu i odeljenju pedijatrije, Predškolskoj ustanovi Zrenjanin doniran je SpineScan aparat. Pridružili smo se i akciji Udruženja „Čep za hendikep“ donirajući svoj plastični otpad i postavljajući posbne kutije za prukupljanje plastičnog materijala u našim kantinama. Učestvovali smo i u akciji fonda B92 „Bitka za znanje“ i zrenjaninskim osnovnim školama „Vuk Karadžić“ i „2. oktobar“ donirali po 5 mBot robota koji su jednostavni za sklapanje i programiranje i nude vrlo jednostavan ulazak u svet robotike za najmlađe – navela je Jasmina Krecul Reljin PR u kompaniji Drekslmajer Zrenjanin.

Za učenike Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, obrazovni profil Elektroinstalater, organizovano je stručno obrazovanje i praksu u fabrici dva dana u nedelji. U tu svrhu formirana je posebna učionica, opremljena savremenim alatima i mašinama u kojima se učenici praktično obučavaju i pripremaju za budući rad, sve sa stalnim radom uz mentora kog je postavio Drekslmajer, a koji će nadgledati njihov razvoj tokom cele školske godine i obezbediti im neophodno znanje i podršku.