Sport- Miloš Žeravica talentovani fudbaler  iz Zrenjanina igrao  je za više naših klubova: Napredak, Sloboda (Užice), Borac (Banjaluka) i HŠK Zrinjski, a ovu  sezonu sjajno je  odigrao u islandskom Grindaviku.

Posle završetka fudbalskog prvenstva Islanda, Zrenjaninac Miloš Žeravica (29) se vratio u banatsku ravnicu. Bio je prvotimac Grindavika, kluba iz istoimenog grada, 50 km udaljenog od Rejkjavika. Dobrim igrama udario je pečat na najbolji plasman kluba u istoriji i, pre povratka u Srbiju, Islanđani su ga zamolili da produže ugovor i za naredni šampionat.

-Bilo je predivno i nezaboravno, osam meseci provedenih na Islandu, pamtiću zauvek – kaže Žeravica. – U klubu su bili prezadovoljni plasmanom na 5. mesto, ranije su uvek bili pri dnu i borili se za opstanak. Pripreme kreću od februara, prvenstvo od maja, a pre početka trke igra se Liga kup klubova Prve i Druge lige i tako se uigravaju za start šampionata. Rekao sam da je rano da donesem odluku, sačekaću prelazni rok u januaru i odlučiti gde dalje. Samo je inostranstvo u planu.

Od 22 meča, odigrao je 20, dva puta nije bio u timu zbog lakše ozlede. Igrao je centralnog veznog polovinu utakmica, potom jeprešao u „vezu“ po desnom boku.

-I najrodjeniji su bili iznenadjeni odlaskom na Island – dodaje vezista gromovitog udarca. – Sa mostarskim HŠK Zrinjskim, osvojio sam titulu i rastali smo se posle 18 meseci. Na preporuku trenera Vinka Marinovića i Danimira Milkanovića, koji su danas zaduženi za mladu reprezentaciju BiH,prihvatio sam ponudu sa Islanda. Nisam se pokajao, i fudbalski i mimo terena, bilo je predivno.

Kad je krenuo u novi fudbalski izazov, nije mislio da će zateći kvalitet sa kojim se suočio.

-Prva liga nosi naziv Pepsi i u velikom je uzletu i veoma kvalitetna. Islandjani su ostvarili sjajne rezultate na poslednjem EP, na SP u Rusiju, plasirali su se direktno, sa prve pozicije. Njihovi igrači su veoma traženi, ima ih u mnogim evropskim klubovima iz velikih zemalja. Oni sami za sebe kažu da su ranije trčanju i fizičkoj pripremi, davali najveću važnost, a sada je priča drugačija. Dobru pripremljenost nadogradili su tehnikom, pas igrom i taktičkom perfekcijom.

Uz mali predah, Žeravica poredi naš superligaški i islandski fudbal.

-Igraju brže, sa puno više kontakata, dosta čvršće i nekako se lakše transformišu iz jedne u drugu fazu igre. Lige su nam, tu negde, poravnate.

Trener Stefan Oli odmah je „snimio“ da će Srbin biti kreator igre i pojačanje za ekipu.

-Prihvatili su me iz prve, uvek su bili susretljivi i sporazumevali smo se na engleskom. Tamo svi govore ovaj jezik, više imaju turista od broja stanovnika.

Kako je živeti u zemlji koja je „strana“ i za evropljane, ima li druženja kao u metropolama, na set pitanja o životu na Islandu, Žeravica je krenuo kazivanje, širokim osmehom.

-Grindavik ima samo tri hiljade stanovnika, kao naša sela u Banatu, a osim Rejkjavika, radi se o malim mestima. Sve ukupno, mislim da su, po broju stanovnika, kao Novi Sad. Vredni su i zaniha ih posao, radno mesto iznad svega, a za vikend se odmaraju i vole fudbal. Navijači su odlični, zaista su vetar u ledja. U Grindaviku i drugim mestima,nema izlazaka ili su svedeni na minimum, za provod je Rejkjavik. Kratko, svako gleda svoj posao i ono od čega živi.

Što se tiče klime, imao je manjih problemčića, ali je ishrana bila super.

-Bilo je problema zbog vetra, duva tokom cele godine, stekao sam utisak da ne prestaje, ali sam se navikao. Za „klopu“ nisam brinuo, obožavam da jedem ribu, a tamo je vrhunska, bolju nikad nigde nisam okusio. Mogao sam svakodnevno da je imam u obroku i da mi ne smeta.

Očarale su ga prirodne lepote i čuvena „Plava laguna“.

-Obišao sam veći deo Islanda, išao na planinarenje, video nestvarne predele, ali kupanje u „Plavoj laguni“ neću nikad da zaboravim. To je najveće turističko mesto na Islandu i dolaze turisti iz čitavog sveta i uvek je puno. Vrela voda izvire iz zemlje i u njoj se kupa, to je nešto predivno. Gledaš u sneg i kupaš se.

 

Tekst: Budimir Cvijetić.