ZRENJANIN- Na području Policijske uprave u Zrenjaninu proteklog vikenda dogodile su se tri saobraćajne nezgode, od toga dve sa povređenim licima i jedna sa materijalnom štetom.

U ovim saobraćajnim nezgodama tri lica su zadobila lakše telesne povrede. Pričinjena materijalna šteta se procenjuje na oko 510.000 dinara.

Saobraćajne nezgode dogodile su se zbog: neprilagođene brzine kretanja vozilom – dve i neustupanja prvenstva prolaza – jedna.

Zbog učinjenih saobraćajnih prekršaja, zahtevi za pokretanje prekršajnog postupaka su podneti protiv 22 učesnika u saobraćaju i izdato je 66 prekršajnih naloga. Istovremeno, iz saobraćaja je isključeno 12 vozača, od toga, 2 vozača zbog upravljanja vozilom u vreme isteka važnosti vozačke dozvole, 1 vozač zbog upravljanja vozilom u vreme trajanja zaštitne mere i 9 vozača zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, od kojih su 4 vozača zadržana u trajanju od 12 časova, jer je izmerena količina alkohola u organizmu prelazila granicu od 1,20 mg/ml alkohola u organizmu. Takođe, iz saobraćaja je isključeno 5 vozila, od toga 3 vozila zbog isteka važnosti registracione nalepnice, 1 vozilo zbog tehničke neispravnosti i 1 vozilo zbog toga što nije bilo upisano u jedinstveni registar vozila.

Imajući u vidu katakteristične vremenske prilike za ovo doba godine, odnosno vremenske uslove nepogodne za odvijanje saobraćaja u narednom periodu (magla, sneg, led, odnosno klizav kolovoz), a u cilju sprečavanja nastajanja saobraćajnih nezgoda i omogućavanje nesmetanog i bezbednog protoka saobraćaja, Odeljenje saobraćajne policije u Zrenjaninu podseća sve vozače, da prilagode brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo mogu blagovremeno da zaustave pred svakom preprekom, odnosno da vozilom upravljaju na način kojim ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja, a pripadnici saobraćajne policije će pojačati kontrolu vozača i vozila, s tim da će posebnu pažnju usmeriti na kontrolu i sankcionisanje vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i vozača koji ne poštuju ograničenje brzine kretanja.

Ujedno vas podsećamo da od 01. novembra do 01. aprila postoji obaveza posedovanja zimske opreme ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.