ZRENJANIN- Trio „Aperto“ u ponedeljak, 25. decembra sa početkom u 17 časova, natupiće u Baroknoj sali Gradske kuće gde će održati  muzičko veče pod nazivom  „Veče domaće muzike“. Ulaz je besplatan.

TRIO APERTO

Nestardandni trio „ Aperto“ započeo je sa radom krajem 2015. godine u Beogradu. Jedan od glavnih motiva za nastajanje trija je zajednički snažan afinitet za muzičkim izražavanjem kroz savremeni tonski i emocionalni slog prisutan u delima savremenih srpskih kompozitora. Arhiva i budućnost srpskog savremenog muzičkog stvaralaštva stoji na najvišoj lestvici evropskog stvaralačkog kvaliteta. Iz tog razloga želimo da muziku domaćih kompozitora približimo što širem auditorijumu. Trio „ Aperto“ želi da ostvari saradnju sa svim eminentnim kompozitorima i izvođačima naše zemlje. Tako, ovog puta, gost koncerta će nam biti proslavljena violinistkinja Madlen Stokić – Vasiljević, docent na FMU u Beogradu. Takođe, članovi trija su stalno zaposleni u Muzičkoj školi „ Mokranjac“, gde postižu značajne rezultate na polju pedagogije i u radu sa talentovanom decom kroz osnovno i srednje obrazovanje.

PROGRAM KONCERTA

D. Despić Tri melodije za obou i klavir

Sičilijana, op. 21a- Andantino cantabile

Menuet, op. 18a- Allegretto grazioso

Pasakalja, op. 52- Andante funebre

Humoristične etide za klavir, op. 26

Allegro

Allegretto

Poco allegretto

Allegro non troppo

Presto

Allegretto

Allegro assai

Lamentozo za dve violine i klavir op. 114

D. Radić Sonatina za flautu ( violinu), obou i klavir

Allegro

Lento

Allegretto

Allegro con brio

M. Stojadinović – Milić „A la tango“ za obou, violinu i klavir

Milan Janković je završio instrumentalni odsek- oboa u Muzičkoj školi „ Josip Slavenski“. Diplomirao je sa najvišom ocenom na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavanje je nastavio u Norveškoj gde završava magistarske studije. Nakon toga odlazi u Japan gde je angažovan u kamernom sastavu „ Etranger“. Bio je član različitih orkestara, između ostalog Beogradske filharmonije, Ansambla pozorišta Madlenijanum, Umetničkog ansambla Stanislav Binički.

Vladimir Vasiljević je diplomirao violinu u Pragu, u klasi prof. Jiržija Tomašeka. Bio je angažovan kao koncertmajstor kamernog orkestra Comenius orchestra i stalni član kamernog orkestra Virtuosi di Praga. Karijeru kamernog i orkestarskog muzičara nastavlja kao stalni član BGO Dušan Skovran, Kraljevskih gudača Svetog Đorđa, Beogradskog gudačkog kvarteta, kao i gudačkog kvarteta Mokranjac. Sa ovim ansamblima je ostvario niz uspešnih koncerata, radio i televizijskih snimaka i gostovanja na festivalima u Srbiji, Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Češkoj, Nemačkoj, Norveškoj i drugim zemljama. Član je UMUS-a, i predsednik je udruženja Mokranjac u čijoj organizaciji su ostvarene zapažene manifestacije iz različitih oblasti muzičkog stvaralaštva.

Mirjana Vujović je završila Muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu, u klasi prof. Vesne Martinovski. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Jokut Mihailović, a magistrirala u klasi prof. Ninoslava Živkovića. Nastupala je kao solista sa Vojvođanskom filharmonijom. Održala je veći broj koncerata kao solista i kamerni muzičar u Beogradu.

Madlen Stokić- Vasiljević je diplomirala i magistrirala na FMU u klasi prof. Dejana Mihailovića. Kao solista je nastupala sa simfonijskim orkestrima RTS, Vojske Srbije S. Binički kao i kamernim orkestrima Muzičke omladine, Majstori gudači, BGO Dušan Skovran i Kraljevski gudači SV. Đorđa. Ostvarila je brojne resitale sa delima za violinu i klavir sa mr. Istrom Pečvari. Bila je dugogodišnji stalni član BGO Dušan Skovran, sa kojim je učestvovala na koncertima i turnejama širom Evrope i Azije. Nastupala je i kao koncertmajstor KO Majstori gudači i Kraljevski gudači Sv. Đorđa. U saradnji sa pijanistkinjom Majom Mihić je snimila kompakt disk sa delima Ljubice Marić i Vasilija Mokranjca, koji je prezentovan u neformalnom delu programa Venecijanskog bijenala.