Politika- Socijaldemokratskra partija Srbije je više puta ukazivala na potrebu očuvanja i poštovanja naše istorije i svih onih koji su podneli žrtve za slobodu srpskog naroda.

Gradski odbor SDPS Zrenjanin se protivi nedavno pokrenutoj inicijativi za vraćanje imena Petrovgrad našem gradu zato što smatramo da kao društvo ne možemo krenuti napred ako se konstantno budemo vraćali u prošlost i pokušavali da se odreknemo dela naše istorije koji nekome ne odgovara za trenutne dnevnopolitičke potrebe. Ne smemo se stideti svoje slavne prošlosti i istinskih heroja koji su dali svoje živote za slobodu u kojoj danas živimo, umesto toga moramo ih se stalno sećati i odavati im počast jer istorija je samo jedna a Srbija je u tom najtežem delu svetske istorije bila na strani pravde i slobode. Svedoci smo da je poslednjih godina bilo pokušaja negiranja antifašističke tradicije srpskog naroda i pokušaja revitalizacije nekih ideja kojih se ceo slobodarski svet odriče i pri svakom takvom pokušaju Socijaldemokratska partija Srbije je jasno stavila do znanja da će se protiviti tim pokušajima pisanja neke druge istorije.
-Iako ovde možda nije slučaj da se traži odricanje od dostignuća onih koji su se borili za oslobođenje od okupatora, ovakva inicijativa može otvoriti vrata onima koji bi želeli da umanje značaj antifašističke borbe u ovom delu Srbije. Sigurni smo da će zagovornici ove ideje izneti dosta razloga zašto bi trebalo vratiti prethodni naziv našem gradu, ali isto smo tako sigurni i da niko ne može da kaže da narodni heroj koji je podneo najveću žrtvu za slobodu, koji je dao svoj život, nije zaslužio da mu se oda takva počast da jedan grad nosi njegovo ime- istakao je predsednik gradskog odbora  SDPS Zrenjanin Jakov Kipić.