ZRENJANIN-Pogledajte kompletan program Kulturnog centra Zrenjanina za februar.

SREDA, 7. I ČETVRTAK, 8. FEBRUAR

CIKLUS “ZLOČIN SE NE ISPLATI”

KLASIKA – KRIMINALISTIČKI FILM

FILM: “NA DOKOVIMA NJUJORKA”

U okviru ciklusa filmova “Zločin se ne isplati” u toku februara u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, svake srede i četvrtka prikazuju se klasici kriminalističkog žanra. U sredu, 8. i četvrtak, 9. Februara od 20 časova emituje se film “Na dokovima Njujorka”/On The Waterfront. Ulaz je besplatan. Reč je o američkom filmu iz 1954. godine koji je režirao Elija Kazan. Glavne uloge igraju: Marlon Brando i Karl Malden.

Film je osvojio veliki broj Oskara i to za glavnu mušku ulogu, sporednu žensku, najbolji film, režiju, montažu, kinematografiju i scenario. Bio je nominovan u još par kategorija. Film govori o mafijaškom nasilju i korupciji među lučkim radnicima. Bavi se socijalnim dešavanjima i problemima u vreme nastanka radničkih/sindikalnih organizacija.

 

 

IZLOŽNA KRUNE DOMIĆ

“PRODOR UNUTRAŠNJEG”

Izložba radova Krune Domić “Prodor unutrašnjeg”  otvorena je u izložbenom salonu   Kulturnog centru Zrenjanina do 8. februara. Izložba obuhvata seriju apstraktnih slika i crteža. Kako autorka navodi  “Prodor u ovom ciklusu označava oslobađanje snage koja je bila skrivena, zarobljena i zaboravljena. Sam process stvaranja radova je otkrivanje snage i potencijala koji je potisnut. Radovi su predstave tog traganja i pokušaji da se verno replicira unutrašnji život….”. Korišćene tehnike prilikom stvaranja radova su: tempera, uljana pastela, olovka, tuš, ulje.

Kruna Domić je rođena 1987. u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru slikarstvo, u klasi prof. Jovana Sivačkog. Izlaže u zemlji i inostranstvu, kako grupno tako i samostalno. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoje multimedijalne i likovne radove. Učestvovala je u mnogim umetničkim projektima u zemlji i inostranstvu. Bavi se crtežom, slikom i zidnim crtežom.

 

 

 

PETAK, 9. FEBRUAR

IZLOŽBA SLIKA DOBRA MARIĆA – MARETA

“TRAGOVI”

Izložbena postavka – od 9. do 22. februara/

U petak, 9. februara u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova, biće otvorena izložba slika Dobra Marića – Mareta  iz ciklusa “Tragovi”.

Najnovije slike Dobre Marića rađene su 2017. godine, na platnu, kombinovanom tehnikom akril –ulje.  Marić je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovne umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Živi i stvara u Titelu. Pored slikarstva aktivno se bavi crtežom, grafikom i pedagoškim radom. Član je SULUV-a od 1994. godine i član ULUS-a od 2017.  Do sada je imao preko 14-est samostalnih izložbi  a svoje radove je izlagao i na preko pet grupnih izložbi. Kako autor navodi: “Dok slika teži ostvarenju pikturalne strukture…”.

 

PETAK, 9. FEBRUAR

MUZIČKO-POETSKO VEČE

“TAJNA VEZA –  SEĆANJE NA DUŠKA TRIFUNOVIĆA”

U petak. 9. februara u 20 časova na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće održano muzičko-poetsko veče Branka Pražića pod nazivom: “Tajna veza – Sećanje na Duška Trifunovića”. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 400 dinara.

“Kantautor Branko Pražić, nekadašnji osnivač i frontmen jedne od prvih vojvođanskih rok grupa „Cvrčak i mravi“, kao i grupe „Sunčeve pege“,  kompozitor, pesnik i pevač bio je dugogodišnji saradnik pesnika Duška Trifunovića. Posle Duškove smrti nastavio je da radi sopstveni program u znak sećanja na preminulog prijatelja, velikog srpskog pesnika.  „Tajna veza – sećanje na Duška Trifunovića“ je muzičko-poetski recital, skoro bi se  moglo reći kabare, u kome  Branko Pražić govori o Dušku kao prijatelj i saradnik (posle 13 godina zajedničkog rada), govori njegovu poeziju i peva sada već antologijske pesme  “Tajna veza”, “Glavo luda”, “Maskenbal”, “Naj,naj”, “Zlatna ribica”… Tokom rada sa Duškom, komponovao je preko 30 kompozicija na njegove stihove, a 2005 godine objavio je i CD. Sa ovim programom je gostovao u većini biblioteka i kulturnih centara u Srbiji, po dva puta u Ljubljani i Beču, a u Republici Srpskoj je bio na Palama, u Istočnom Sarajevu, Foči, Mrkonjić gradu, Šipovu, Laktašima, Prijedoru, Prnjavoru, Kozarskoj Dubici, Doboju. Program je autorski rad, zasnovan na sećanjima i Duškovim pričama, veoma brižljivo koncipiran i iznijansiran i nailazi na izvanredan prijem kod publike veoma različitog uzrasta – kako zbog stihova i pevanih pesama, tako i zbog obilja anegdota koje Branko priča, a koje je i sam Duško govorio.“

 

NEDELJA, 11. FEBRUAR

BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA

U nedelju, 11. februara od 10 do 14 časova u  Kulturnom  centru Zrenjanina biće održana BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

 

UTORAK, 13. FEBRUAR

KONCERT DUA BraVe Samba

PREMIJERNI NASTUP

U utorak, 13. februara u Baroknoj sali Gradske kuće sa početkom u 19 časova biće održan premijerni koncert Dua BraVe Samba. Nastupaju: Vesna Vučurević – flauta i Branko Barnić – gitara. Ulaz je besplatan.

Duo BraVe Samba nastao je u jesen 2017.godine. Okosnicu muzičke literature koju izvodi ovaj ansambl čine note daleke Argentine i Brazila. Kada su osnivali duo, vodili su se željom da zrenjaninskoj publici dočaraju i približe čudesan svet i zavodljivi ritam Latinske Amerike. Ovo je prvi koncert ovog  jedinstvenog i nadasve interesantnog dua. 

Program koncerta

  1. Machado: Popularne melodije Brazila

    Sambossa
    Paçoca
    Pé de Moleque
    Piazza Vittorio
    Quebra Queixo

    A. Piazzola: Istorija tanga

Bordel 1900
Cafe 1930
Nightclub 1960
Concert d’aujourd’ hui

  1. D. Pujol: Svita ,,Buenos Aires“

Pompeya
Palermo
San Telmo
Microcentro

 

Biografije

Vesna Vučurević

 

Vesna Vučurević rođena je 1980. godine u Zrenjaninu. Prve muzičke korake pravi u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ u klasi prof.Eleonore Šomođi, gde završava i srednju školu. Po pozivu eminentnog profesora Ljubiše Jovanovića, školovanje nastavlja na MA Cetinje gde po završetku studija dobija nagradu Univerziteta za najuspešnijeg studenta, i na poklon flautu na kojoj danas svira. 2003.godine upisuje postdiplomske studije na Fakultetu muzicke umetnosti u Beogradu, takođe u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Završava ih 2006.godine, sa najvišim ocenama, i stiče akademski naziv magistar umetnosti. Dobitnik je nagrade  FMU iz fonda Bruno Brun za najboljeg studenta postdiplomskih studija. Imala je solo resitale i zapažene nastupe na skoro svim značajnijim festivalima i koncertnim salama u zemlji i regionu (Kolarac, Galerija Progres, Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti, Podgoričko kulturno ljeto, Barski Ljetopis, Budva ,,Grad teatar“, KotorArt….). Tokom školovanja osvaja brojne nagrade i laureate na republičkim, saveznim i međunarodnim  takmičenjima, kao solista  i kao kamerni muzicar. Bila je finalista prestižnog takmičenja ,,Jeunesses Musicales“u Bukureštu 2003 godine. Usavršavala se na  seminarima kod vodećih svetskih flautista (M.Kofler-Austrija, Janos Balint-Mađarska, Michael Debost-USA, Ketlin Chestin – USA, Aurel Nicolet – Švajcarska, Jiri Valek – Češka, Eje Kaufeldt – Švedska, Gunilla von Baar – Švedska….). Od 2004. godine zaposlena je u Muzičkoj školi ,,Stanislav Binički“ u Beogradu, gde počinje njena pedagoška karijera, takođe veoma uspešna, sa visokim nagradama đaka iz njene klase na takmičenjima i festivalima u zemlji. Član je Pevačkog društva ,,Prepodobni Rafailo Banatski “ iz Zrenjanina, koji je na ,,Mokranjčevim danima“ 2017. godine ovenčan  Zlatnom statuetom. Solo je flautistkinja Zrenjaninske filharmonije.

Branko Barnić

Branko Barnić je počeo da svira gitaru sa dvanaest godina, kao đak profesora Tajti Josifa. Završio je gimnaziju “Koča Kolarov” u Zrenjaninu a kasnije je diplomirao na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora mr. Zorana Krajišnika. U toku osnovnih studija a i kasnije, učestvovao je na seminarima, master-klasovima i radionicama svetski renomiranih gitarista kao što su: Oddair Assad, Pavel Steidl, Roland Dyens, Dušan Bogdanović, Miroslav Tadić, Scott Tenant. U jesen 2013. godine odlazi na dalje usavršavanje u SAD gde najpre stiče „Performer“ diplomu na Univerzitetu u Indijani – „Jacobs School of Music“, u klasi maestra Ernesta Bitetija a zatim završava master studije na Minnesota Univerzitetu u Minneapolisu, u klasi profesorke Maje Radovanlije. Za vreme post-diplomskih studija bio je asistent na katedri za gitaru, gde je držao grupnu i individualnu nastavu gitare, i Istoriju Rock’n’roll-a.
Koncertno aktivan od 2003. je nastupao kao solista, član raznih kamernih ansambala (duo sa flautom, violinom, trio gitara) i kao solista sa orkestrom. Od 2013. aktivno nastupa u Americi solo i u duu sa gitaristkinjom Milenom Petković. Duo je ostvario mnogo nastupa, od kojih su značajniji  „Lower Town Classics (2015), MAGEF-IN (2015), Minnesota Guitar Society Guitarathon (2016)“ i nekoliko snimaka za „Guitar Salon International“ u Los Anđelesu (2017).
Značajno težište njegovih aktivnosti je svakako i pedagoški rad. U periodu od 2004. do 2013. bio je zaposlen u muzičkoj školi „Josif Marinković“, na mestu profesora gitare. Učenici iz njegove klase osvajali su nagrade na takmičenjima a neki su nastavili studije u zemlji i inostranstvu. Imao je udela u organizaciji festivala “Guitar Art Laureati” u Zrenjaninu (2009- 2013), a takođe je učestvovao kao član žirija na takmičenjima i festivalima gitare. U periodu 2015-2017 predavao je gitaru na “the Saint Paul Conservatory of Music” i u muzičkoj školi “St. Joseph’s”  u Saint Paul-u, Minnesota. Od septembra 2017. predaje gitaru u muzičkoj školi “Josif Marinković” u Zrenjaninu.
 

SREDA, 14. I ČETVRTAK, 15. FEBRUAR

CIKLUS “ZLOČIN SE NE ISPLATI”

KLASIKA – KRIMINALISTIČKI FILM

FILM: “NOĆ LOVACA”

U okviru ciklusa klasičnog kriminalističkog filma “Zločin se ne isplati” u sredu, 14. i četvrtak, 15. februara u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova prikazuje se film: “ Noć lovaca”/The Night of the Hunter. Ulaz je besplatan.

Američki crno-beli triler snimljen je 1955. godine i predstavlja adaptaciju istoimenog  romana Dejvisa Graba i inspirisan je istinitim događajima u Zapadnoj Virdžiniji 30-tih godina XX veka. Igraju: Robert Mičem, Šeli Vinters i dr. Film traje 92’ a urađen je u režiji Čarlsa Lotona. Reč je o filmskoj priči o izdaji, grehu, nevinosti a posebno o duelu dobra i zla. Danas je film apsolutni klasik naveden u svim filmskih bibliografijama ovog žanra.  #Lažni propovednik u potrazi za sakrivenim pljačkaškim plenom ulazi u jednu od porodica čija deca, igrom slučaja, znaju skrivenu lokaciju i predstavlja lik dijaboličnog sveštenika u kom se destruira istinsko ljudsko zlo.

 

 

UTORAK, 20. FEBRUAR

TRIBINA

Tribina – “Rumunija u Prvom svetskom ratu”, biće održana u utorak, 20. februara u 19 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Uvodničar je mr Petar Jakšić, istoričar a moderator tribine je Miroslav Samardžić.

 

 

SREDA, 21. I ČETVRTAK, 22. FEBRUAR

CIKLUS “ZLOČIN SE NE ISPLATI”

KLASIKA – KRIMINALISTIČKI FILM

FILM: “DODIR ZLA”

U okviru ciklusa klasičnog kriminalističkog filma “Zločin se ne isplati” u sredu, 21. i četvrtak, 22. februara u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova prikazuje se film: “ Dodir zla”/Touch of Evil. Ulaz je besplatan.

Američki crno-beli film iz 1958. godine, u režiji Orsona Velsa, smatra se jednim od najboljih i najuticajnijih ostvarenja iz njegove filmografije i u žanru kriminalističkog filma kao i jednim od najboljih rediteljskih i glumačkih ostvarenja Orosna Velsa. Uloge: Orson Welles, Charlton Heston, Janet Leigh i dr. #Radnja je smeštena u gradu na granici sa Meksikom, gde lokalni poslovni moćnik postaje žrtva tempirane bombe koja mu je podmetnuta u auto. Istraga počinje…

 

 

ČETVRTAK, 22. FEBRUAR

PREDSTAVA „ŠTA ME SNAĐE“

U četvrtak, 22. februara na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće izvedena pozorišna predstava „Šta me snađe“. Predstava počinje u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 900 dinara.

Naša popularna glumica Anđelka Prpić je glavni protagonist ove fantastične predstave, nastale iz pera Nebojše Romčevića, ako ne najboljeg, sigurno jednog od najboljih scenarista današnje Srbije. Šarmantna Anđelka, u ovoj predstavi igra Jovanku Joku Jakovljević, bankarku staru 32 godine.

U predstavi, Anđelka je jedna mlada žena koja gradi karijeru  u surovom korporativnom svetu. Sasvim slučajno se našla pred dilemom: čast i bračna vernost ili uspun u karijeri? Takvu dilemu ne može da reši sama: čitava vojska likova joj u tome pomaže stvarajući još veću konfuziju, a direktorov sin samo što nije ušao u njenu sobu…..

Tekst za ovu odličnu komediju je napisao nebojša Romčević, a režiju je uradio poznati glumac i režiser Branko Đurić Đuro. Predstava je nastala u produkciji beogradske producentske kuće GMR.

 

 

PETAK, 23. FEBRUAR

PREDAVANJE

U maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 23. februara sa početkom u 18 časova biće održano predavanje na temu – „Značaj verovanja na putu ozdravljenja“. Predavač je Prim. dr med. Boro M. Vujasin.

 

 

PETAK, 23. FEBRUAR

IZLOŽBA RADOVA

NEVENE PAVLOVIĆ

„CRTEŽI“

Izložbena postavka od 23. februara do 8. marta

Izložba radova Nevene Pavlović – „Crteži“ biće otvorena u petak, 23. ferbuara u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina.

Nevena Pavlović je rođena u Kraljevu 1991. godine. Završila je Umetničku školu u Kraljevu a 2015. – Filološko-umetnički fakulteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu umetnost, smer – zidno slikarstvo u klasi profesora mr Gorana Rakića. Master je završila 2016. na istom fakultetu, pod mentorstvom docenta dr Jelene Šalinić Terzić. Izlagala je na više grupnih i pet samostalnih izložbi. Radovi koje se predstavljaju zrenjaninskoj publici urađeni su u tehnici olovke u boji i grafita na papiru.

 

SREDA, 28. FEBRUAR

VOJVOĐANSKI BRASS FESTIVAL

  1. 12. Vojvođanski Brass festival biće održan u sredu, 28. februara u Kulturnom centru Zrenjanina. Festival počinje u 16 časova.

Na festivalu će učestvovati učenici limenih duvačkih odseka iz svih vojvođanskih muzičkih škola i studenti Akademije muzičke umetnosti u Novom Sadu. Na programu su dela Mocarta, Betovena, Čajkovskog, Bartoka i drugih autora, kao i kompozicije popularne evergin muzike, džez standardi i starogradske muzike.*Ulaz je besplatan. Organizatori festivala su: Gradski duvački orkestar Zrenjanin, Aktiv limenih duvača muzičkih škola Vojvodine u saradnji sa Muzičkom školom „Josif Marinković“, Kulturnim centrom Zrenjanina i asocijacijom – WASBE (Word Association for Symphonic Bands and Ensembles).

 

 

UTORAK, 27. FEBRUAR

TRIBINA O KARDIOVASKULARNIM BOLESTIMA

Tribina: “Kardiovaskularne bolesti – šta možemo da učinimo sami”  biće održana u utorak, 27. februara u maloj sali Kulturnog centra sa početkom u 19 časova. Uvodničar je specijasta internista i kardiolog  dr Miroslav Radović, vlasnik i direktor privatne poliklinike „Radović“ a moderator tribine je Miroslav Samardžić.

 

 

SREDA, 28 FEBRUAR. I ČETVRTAK, 1. MART

CIKLUS “ZLOČIN SE NE ISPLATI”

KLASIKA – KRIMINALISTIČKI FILM

FILM: „DUBOKI SAN“

U sredu, 28. februara i četvrtak, 1. marta  u okviru Ciklusa filmova „Zločin se ne isplati“, prikazuje se film: „Duboki san“/The Big Sleep (1946). Film se emituje u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. Ulaz je besplatan.

Reč je o američkom filmu koji je režirao Hauard Hoks. Film je zasnovan na istoimenom romanu Rejmonda Čendlera. Glavne uloge: Hemfri Bogart i Loren Bekol. To je film o procesu krivične istrage, Film i roman, po kojem je nastao, se smatraju klasicima žanra.

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.