Politika- Premijerka je presekla i donela odluku, kako kaže naš gradonačelnik, da grad Zrenjanin treba da preuzme postrojenje za prečišćavanje vode. S druge strane, investitor kaže kako su pregovori o ceni još uvek u toku, kako oprema u međuvremenu propada i da nikada više neće investirati bilo gde u Srbiji. Gradski odbor Demokratske stranke u Zrenjaninu već dve nedelje uzastopno poziva gradsku vlast da preuzme odgovornost i da oni koji su donosili odluke koje su direktno oštetile grad i građane podnesu ostavke.

Ipak, mnoga su pitanja ostala bez odgovora, a odbornica Alisa Kockar navodi samo neka od njih.

Građane interesuje koliko će ih ta kupovina postrojenja koštati? Kako će se proceniti vrednost i isplatiti? Koliko će građane koštati samo održavanje fabrike? Da li oprema zaista propada ili se samo širi panika? Koliko će građani plaćati vodu? Hoće li na leto biti nestašica vode? Kada će ceo sistem cevi biti zamenjen, pa da voda koju dobijamo iz slavine bude kao i ona koja napušta postrojenje?
Kakav je to investitor koji ne poznaje zakon? Grupa od tri ponuđača (Zilio – ogranak u Beogradu, Zilio sa sedištem u Novom Sadu i Sinertek sa sedištem u Beogradu) potpisuje ugovor koji je u suprotnosti sa zakonom. To je ili izuzetno neodgovnorno ili namerno učinjeno, a u svakom slučaju to nije investitor sa kojim se sarađuje.
Još važnije, kakve mi to službe u gradu imamo? Nivo nesposobnosti odgovornih u Vodovodu je zapanjujući jer je potpisan ugovor, ali nivo nesposobnosti i nezainteresovanosti predstavnika grada je bar dva puta strašniji jer je potpisivanje takvog ugovora uopšte odobreno. Ili neko možda veruje da grad nije znao? Da odredbe Zakona nisu strašna tajna skrivena od očiju javnosti i lokalnih funkcionera pokazuju i najnovije vesti koje kažu da je Novi Bečej upravo povukao novac iz Fonda za kapitalna ulaganja i da počinje sa gradnjom svog postrojenja. Jesu li Novobečejci zaista toliko sposobniji od Zrenjaninaca? Izgleda da jesu.

Alisa Kockar pojašnjava kako demokrate vide naredne korake koje treba preduzeti: „Možda će nam za dve, tri godine sve biti jasnije i bolje, ali mi verujemo da grad danas mora da sagleda sve aspekte problema, da u rad uključi sve izabrane predstavnike građana i napravi celovit plan prema kome će biti jasno ko, šta, kada i za koliko novca treba da uradi u narednom periodu. Jasno i transparentno. Ipak, nikakav izlazak iz krize nije moguć ako će nas predvoditi isti oni koji su nas u krizu i doveli i zato Tajdić, Dević i Janjić moraju da preuzmu odgovornost i da se povuku.“