Zrenjanin- Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sazvao je za danas sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije i tom prilikom razmatrana je situacija na teritoriji grada Zrenjanina i predočeno stanje vodotokova na teritoriji grada Zrenjanina.

Miodrag Pješčić, direktor VDP “Srednji Banat”, preduzeća koje kontroliše Begej, Tamiš, Tisu i 9 kilometara Dunava, rekao je da je stanje vodotokova na teritoriji grada Zrenjanina stabilno, kao i da je stanje svih odbrambenih nasipa duž rečnih tokova na zadovoljavajućem nivou, dok na svim vodotocima na teritoriji grada trenutno nema upozorenja.

Situacija nije alarmantna ni kada je u pitanju stanje unutrašnjih voda koje je pod konstantnim je nadzorom, a vodoprivredni objekti i crpne stanice su u funkciji.

Šef odseka za odbranu i vanredne situacije, Miroslav Sladojević je rekao da je za slučaj potrebe obezbeđeno 14.000 džakova, spiskovi su ažurirani i pored mehanizacije koju poseduje “Srednji Banat” postoji mogućnost dodatnog angažovanja ljudi i sredstava, u skladu sa potrebama koje budu iskazane.

Jedan od zaključaka donetih na ovoj sednici jeste da su subjekti zaštite i spasavanja koji učestvuju u sprovođenju operativnih i preventivnih mera na zaštiti od poplava u obavezi drže u pripravnosti svu raspoloživu mehanizaciju.

Takođe, javna preduzeća su u pripravnosti i postojeća mehanizacija je ispravna i u funkciji.

Članovi štaba doneli su i zaključak da u slučaju potrebnog preventivnog delovanja na sprečavanju nastanka vanredne situacije kao i tokom vanredne situacije angažovati dodatnu mehanizaciju osposobljenih pravnih i fizičkih lica kako bi se omogućila neophodna funkcionalnost odbrambenih nasipa, otvorenih uličnih kanala i vodopropusta.

Gradonačelnik Janjić zatražio je od preduzeća “Vodovod i kanalizacija” da što pre interveniše kako bi se u što kraćem roku rešili problemi nastali zbog zagušenja atmosferske kanalizacije. Kako je, između ostalog ukazao, zbog toga je u nekim delovima grada voda i na kolovozima.

Izvor:zrenjanin.rs