Zrenjani9n- U organizaciji Osnovne i srednje škole „9. maj“ iz Zrenjanina i uz podršku kompanije GOMEX, na Trgu slobode u Zrenjaninu obeležen je Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom.

U šetnju podrške, u šarenim ili rasparenim čarapama, krenuli su đaci više gradskih osnovnih škola, vrtića, predstavnici GOMEX-a, lokalne samouprave i drugih.

 

Po završetku šetnje kroz centar, kod spomenika Kralju Petru, hor zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković“ izveo je kratak program, izvodeći numere „U svetu postoji jedno carstvo“ i „Kad si srećan“. Na samom kraju performansa, ka nebu je poletelo stotinu balona u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom.

Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom prvi put je obeležen u Singapuru 2006. godine. Datum je odabran na temelju trisomije 21. hromozoma po čemu je Daunov i jedinstven. Reč je o genetskom poremećaju uzrokovanom jednim hromozomom viška, a nastaje u trenutku začeća. Nošenje šarenih, rasparenih čarapa na ovaj dan simbolizuje različitosti, koje su baš kao i čarape, prepune šarenila i boja.