Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, pomoćnicima Simom Salapurom i Draganom Ćapinom i članom Gradskog veća Perom Pilipovićem, priredio je danas u Plavom salonu Gradske kuće prijem za članice Kuglaškog kluba “Kristal”, ekipne šampionke Srbije. Nakon dve prethodne superligaške sezone u kojima su osvajale drugo mesto, kuglašice “Kristala” ovenčale su se titulom državnih prvakinja, drugom u svojoj 72 godine dugoj istoriji, a prvom nakon punih pola veka, jer su šampionke nekadašnje Jugoslavije bile daleke 1968. godine.

Čestitajući igračicama i rukovodstvu kluba na ovom sportskom uspehu, gradonačelnik je rekao da su se i kuglašice pridružile uspešnim zrenjaninskim sportskim kolektivima, koji se mogu podičiti titulom najboljih u zemlji.
“Ukazana mi je danas čast što sam imao priliku da ugostim kuglašice koje su zabeležile sjajan rezulat i ostvarile sjajan uspeh. Iza toga stoji veliki rad, čestitam im na tome i ponosan sam što Zrenjaninci imaju prvakinje države, ponovo posle 50 godina, što imaju podmladak, što rade sa decom. Grad će pružiti podršku klubu, razgovarali smo i da decu iz naših škola, kada imaju nastavu fizičkog vaspitanja, dovedemo u neku od kuglana u gradu, što mislim da će im biti zanimljivo. Pričali smo i o nekim ozbiljnijim planovima, možda i gradnji jedne ozbiljnije kuglane”, kazao je nakon prijema gradonačelnik Janjić.

Kako se moglo čuti tokom prijema, “Kristal” spada među klubove sa najdužom tradicijom u tom sportu u našoj zemlji. Nakon titule državnih prvakinja Jugoslavije 1968. godine, vicešampionke države bile su 1992, 2016. i 2017. godine. Treća mesta osvajale su Zrenjaninke 1966, 1989, 2013. i 2014. godine. Kontinuitet odličnih rezultata krunisan je tokom upravo završenog superligaškog takmičenja, u kom su kuglašice “Kristala” zabeležile 14 pobeda, jedan nerešen rezultat i 3 poraza.

Trener i igračica “Kristala” Marija Kresović kaže da je titula državnih prvakinja veliki uspeh za jedan mali klub, koji se izdržava uglavnom sopstvenim sredstvima.
“Sezona je bila napeta, u jednom trenutku šanse za titulu bile su teoretske, ali igračice su dale sve od sebe i uspele da ovaj šampionski pehar na kraju bude samo naš. Ključna utakmica bila je u pretposlednjem kolu, sa direktnim rivalom na njihovom terenu, uz navijačku atmosferu, buku kao na svetskom prvenstvu. Igračice su izdržale taj pritisak, i do kraja iznele pobedu”, istakla je ona i dodala da im sada, kao prvakinjama države, sledi nastup na Svetskom kupu, koji će se u oktobru mesecu održati u Zagrebu, u Hrvatskoj.

Kresović navodi da klub broji preko 30 članova, u muškoj i ženskoj ekipi i podmlatku.
“Imamo osmoro dece koja su u takmičarskom procesu, a dosta je dece koja su na obuci i pripremaju se za buduće takmičarske nastupe. Žene treniraju dva do tri puta nedeljno, a da li će se u kuglanju postići neki rezultat zavisi od talenta pojedinaca. Imamo devojčicu koja je posle tri-četiri meseca treniranja osvojila medalju na nekom takmičenju, a drugoj deci je do određenog uspeha potrebno i godinu-dve dana treninga”, objašnjava ona.

Predsednica kluba, Bosiljka Božić, uručila je gradonačelniku Janjiću simboličan poklon – klupsku majicu, kuglu i čunj, sa potpisima svih igračica, u znak sećanja na osvojenu šampionsku titulu i prijem u Gradskoj kući povodom toga.

Izvor:zrenjanin.rs