Zrenjanin- U toku aprila u maloj sali Kultunog centra Zrenjanina u terminu od 20 časova, svake srede i četvrtka  emitovaće se filmovi inspirisani delima Vilijama Šekspira u okviru  ciklusa pod nazivom: „Šekspir na filmu“. Ulaz na projekcije je besplatan.

U sredu, 4. i četvrtak, 5. aprila na repertoaru je filmski klasik „Julije Cezar“/Julius Caesar, američki film iz 1953. godine u trajanju od 121′. Film je zasnovan na istoimenoj Šekspirovoj predstavi, režirao ga je Džozef L. Mankevic dok glumačku ekipu čine: Marlon Brando, Džejms Mejson, Džon Gilgud i dr. Ulaz na projekcije je besplatan.

SREDA, 11. I ČETVRTAK, 12. APRIL

CIKLUS – „ŠEKSPIR NA FILMU“

FILM: „ROMEO I JULIJA“

U sredu, 11 i četvrtak, 12. aprila u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova prikazuje se film: „Romeo i Julija“/Romeo and Juliet – romantična drama iz 1968. godine. Režija: Franco Zeffirelli. Glavne uloge: Leonard Whiting, Olivia Hussey, John Metnery, Michael York i dr.

Reč je o filmskoj adaptaciji čuvene, tragične, Šekspirove priče o ljubavi. Film se smatra jednom od najboljih ali i komercijalno najuspešnijih filmskih adaptacija šekspirovih dela, dobio je brojne pohvale od strane kritike i osvojio Oskara za najbolju kostimografiju i fotografiju. Film je urađen u britansko-italijanskoj koprodukciji. Snimljen je 1968. g. i traje 138′. Ulaz na projekcije je besplatan.

 

SREDA, 18. I ČETVRTAK, 19. APRIL

CIKLUS – „ŠEKSPIR NA FILMU“

FILM: „OTELO“

Film: „Otelo“/Othello iz 1952. godine urađen u režiji Orsona Velsa, koji je i nosilac glavne filmske uloge biće emitovan u sredu, 18. i četvrtak, 19. aprila u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova. Ulaz je besplatan.

Reč je o američko-francusko-italijansko-marokanskoj kooprodukciji istoimene Šekspirove tragedije. Osnovna karakteristika filma filma je značajno skraćivanje radnji u odnosu na Šekspirov predložak te je film jedna od najkaračih adaptacija šekspirovih dela a kako se navodi – privukao je i pažnju neobičnim stilom režije inspirisan nemačkim eksprezionizmom u kojoj je Vels potražio osnovu…

SREDA, 25. I ČETVRTAK, 26. APRIL

CIKLUS – „ŠEKSPIR NA FILMU“

FILM: „HAMLET“

U okviru ciklusa: „Šekspir na filmu“ u sredu, 25. i četvrtak, 26. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina emituje se filmska drama – „Hamlet“.

Britanska adaptacija Šekspirove tragedije i prvi britanski film koji je osvojio Oskara za najbolji film a Lorens Olivije – Oskara za najboljeg glavnog glumca. Lorens Olivije potpisuje i režiju filma koji je snimljen 1948. U trajanju od 155′. U ostalim ulogama igraju: Bazli Sidni, Ajlin Herli, Norman Vuland i dr. Film se emituje u maloj sali od 20 časova. Ulaz je besplatan.