Zrenjanin- Finale drugog po redu republičkog takmičenja Eko Kviza održano je danas  u Kulturnom centru Zrenjanina u organizaciji  JKP „Čistoća i zelenilo“. Na takmičenju  pored domaćina OŠ „Dr Jovan Cvijić“ učestvovale su i ekipe iz Vranja, Petrovca na Mlavi, Soko Banje i Gornjeg Milanovca.

Prvo mesto osvojila je ekipa iz Gornjeg Milanovca, drugo mesto pripalo je ekipi iz Petrovca na Mlavi, treće mesto zauzela je ekipa iz Vranja, četvrto iz Soko Banje, dok je peto mesto pripalo ekipi domaćina.

 

Za sve učesnike obezbeđene su vredne nagrade, a pored učenika i nastavnika, nagradu je dobila i svaka škola. JKP „Čistoća i zelenilo“ Beograd darovalo je svakoj školi  vaučer u vrednosti od 20.000 dinara.

 

Takmičenje je  otvorio  Branislav Blažić državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije.

-Obrazovanje dece je ulaganje u budućnost, zato ovakav vid edukacije ima ogroman značaj, jer je to razvoj svesti i upravo je to možda danas jedan od većih problema, a upravo su deca ta koja treba da budu na neki način motor uticaja na svoju genereciju, ali i na starije- rekao je  Branislav Blažić i najavio da će sledeće godine Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije biti generalni pokrovitelj i da će u ovom kvizu učestvovati veći broj gradova.

 

Direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Zoran Protić uručio je zahvalnice svima koji su pomogli realizaciju kviza.

 

 

-Cilj organizovanja „Eko kviza“ je podizanje svesti osnovaca  o značaju životne sredine  i nivoa informisanosti o reciklaži i ekologiji. Drago nam je da je naš grad domaćin jednog ovakvog takmičenja i ovo je prilika da se promoviše kako JKP „Čistoća i zelenilo“, tako i sam grad Zrenjaniin – rekao je Zoran Protić  direktor JKP „Čistoća i zelenilo“.

 

-Pre četiri godine ideja za organizovanje „Eko kviza“ potekla je od JKP  „Čistoća i zelenilo“ iz Beograda. Posle četiri godine pridružilo nam se još osam gradova iz Srbije koji su prepoznali pozitivne strane ovakvog vida edukacije, sa ciljem da promenimo svest kod naše najmlađe populacije- rekao  je Goran Vasić, Služba za ekološku edukaciju i informisanje beogradskog JKP.