Politika- “Posle 15 godina bez ispravne pijaće vode, posle stotina obećanja i uveravanja da su njihove administracije već rešile problem, a rešenja ni na vidiku, krajnje je vreme da podvučemo crtu! Današnjim protestom građanke i građani Zrenjanina upravo to i rade. Laži više nisu dobrodošle! Od danas okrećemo drugi list. Od danas više nećemo da čekamo sopstvenu budućnost već ćemo je sami stvarati!” reči su kojima je predstavnik građanske inicijative Dušan Kokot započeo svoje obraćanje na skupu “Vratimo im ambalažu”. Građani su se okupili, doneli kanistere i balone pune i poređali ih ispred Skupštine grada Zrenjanina.

Koliko smo samo puta čuli da je problem rešen, da će uskoro biti rešen, da više nema prepreka rešavanju? A svaki put su nas slagali. 15 godina nemati ispravnu pijaću vodu u sred Evrope u 21. veku je nestvarno. Gledali smo na televiziji, čitali u novinama, kako se u nekim drugim gradovima angažuje i vojska da se prokopa novi vodovod ako je stari zagađen, kako se u mestima u kojima vode nema 2 dana, na svakom ćošku nalaze cisterne. To tako i mora biti. Voda nije luksuz već potreba svakog živog bića. Zato se postavlja pitanje – gde su naše cisterne? Kako je to moguće da jedan grad od 100 hiljada stanovnika 15 godina nema vodu, a da niko ne reaguje?! Možda je odgovor u novcu koji se odliva iz naših džepova jer ispravnu vodu kupujemo u prodavnicama.

Dušan Kokot je nastavio svoje izlaganje: „Analize pokazuju da Zrenjaninci dnevno troše 20 hiljada evra na flaširanu vodu. To je preko 7 miliona godišnje, odnosno preko 100 miliona evra za prethodnih 15 godina! Koliko je postrojenja, fabrika… moglo da se sa tim novcem napravi? Umesto rešenja mi smo dobili novu prevaru. Postrojenje koje su lokalne vlasti hvalospevno najavile ne može dobiti dozvolu za rad. Ne može jer je ugovor nezakonito sklopljen. Kažu da nisu čitali zakon. Pa šta su onda čitali? Danas bi nekom novom prevarom da zataškaju sopstvenu sramotu, sopstvenu odgovornost. Ovaj put im nećemo dozvoliti!“

Protesti koji su danas otpočeli neće se zaustaviti dok problem konačno ne bude rešen. Mi samo hoćemo čistu i ispravnu vodu u našim vodovodima. Danas smo ovde da kažemo da to više tako neće moći! Razdužujemo se, otkazujemo poslušnost! Danas vraćamo ambalžu, a vrlo brzo, ako rešenja ne bude, doćićemo opet! Tada ćemo se rešavati nekog drugog otpada! Nećemo da budemo vikend turisti koji se subotom i nedeljom razmile po Vojvodini trčeći po vodu. Nećemo da se više za Zrenjanin zna po tome da nema vodu ze piće, već da se ponovo poznajemo po umetnicima, piscima, naučnicima…

“Ovaj grad je nekada bacao svetla daleko, ovaj grad je mogao bolje. Mi to možemo zajedno!”

Građanska inicijativa „Zajedno za vodu“

Građansku inicijativu „Zajedno za vodu“ predstavljaju gradski odbori političkih partija i udruženja građana koja su se okupili oko jednog cilja – rešavanja problema dobijanja čiste pijaće vode u Zrenjaninu, a to su:
Udruženje “Naš grad, naša stvar” Liga socijaldemokrata Vojvodine
Centar za zaštitu potrošača “Begej” Dosta je bilo
Demokratska stranka Demokratska stranka Srbije
Demokratska stranka Srbije Dveri
Narodna stranka – Povereništvo Zrenjanin Pokret slobodnih građana (PSG)
Zelena stranka Socijaldemokratska stranka Srbije
Vojvođanska stranka