alisa-kockar-fotoPolitika- Da odnos vlasti prema odbornicima i odbornicama u Skupštini grada Zrenjanina nije odnos zasnovan na poštovanju smo odavno znali, ali da je i stav prema građanima isti… Tome se nismo nadali, barem ne u tolikoj meri. Danas ćemo govoriti samo o onome što se dešavalo na početku sednice poslednje Skupštine grada jer je za sve ono što se izdešavalo na samom kraju potrebno barem dve konferencije.

Koliko ulica u mesnoj zajednici „Žarko Zrenjanin“ nema uličnu rasvetu koja je u funkciji? Znate li da je više od pola glavne ulice u Perlezu u potpunom mraku? Da Ečka ima problema sa provalama, a da se ni Belo Blato ne nalazi u boljoj situaciji? I da tri zaposlena policajca, sa ograničenim sredstvima, zaista nisu u mogućnosti da „pokriju“ pet naseljenih mesta? To nisu „obični“ komunalni problemi o kojima možemo da pričamo i juče, i danas, i sutra – to su problemi koji se tiču direktno bezbednosti građana. U isto vreme, za njihovo rešavanje može da se pobrine samo grad jer grad upravlja novcem dok je nadležnost mesnih zajednica sveo na minimum.

Koliko ljudi zapravo zna šta se dešava u Skupštini grada? Koliko bi moglo da ima makar osnovne informacije kada bismo imali radio prenos celih sednica i kada bismo isečke objavljivali na internetu? Ipak, vlast više ne želi da ustupi čak ni audio snimke sednica kako bismo ih sami objavljivali jer je to trošak za naš budžet. Zato sam im na poslednjoj sednici Skupštine, u ime Demokratske stranke, donirala tri diska kako bi bili u mogućnosti da mi dostave sve snimke.

To su dve teme koje smatram izuzetno važnim, ne za sebe, već za sve nas, a da niko iz pozicije nije hteo ni da razgovaramo o njima. Niko nije rekao ni da je briga za bezbednost građana na dovoljno visokom nivou, ni da će se poboljšati; ni da su građani dovoljno uključeni, ni da će se raditi na tome. Izgleda kao da nikoga za građane nije briga. Barem kada je pozicija u pitanju.

Da je situacija postala potpuno apsurdna, govori i predlog dopune dnevnog reda mog stranačkog kolege, koji je želeo da tražimo izveštaj Komisije za komasaciju u Botošu. Predlog je odbijen od strane većine, da bi se u isto vreme odbornicima dostavila informacija da je izveštaj tražen i da će stići u roku od nedelju dana. Da li je predlog odbijen samo da bi bio odbijen jer potiče iz opozicije? Mislim da je odgovor jasan.
Na odbornička pitanja smo odavno prestali da dobijamo potpune odgovore, a kad su neke „škakljive“ teme u pitanju i odgovore uopšte, ali nas to neće sprečiti da nastavimo da se borimo za dobrobit građana. Barem mene neće jer ja osećam da je moja dužnost da se glas građana čuje i da se zajedno izborimo za ispunjenje prvo osnovnih potreba kao što je bezbednost, a onda i svega ostalog. Ako su drugi to zaboravili, ja nisam- rekla je Alisa Kockar, Odbornica i studentkinja master studija međunarodne bezbednosti.