Politika- Prošle godine Skupština grada Zrenjanina je donela odluku koja je, i tada po mišljenju odbornika Dosta je bilo, izuzetno loša i za grad Zrenjanin i za poljoprivrednike iz ove opštine. Reč je o davanju državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup na 30 godina, a na osnovu investicija. I poljoprivrednici i mi smo ukazivali da će zbog te odluke mnogi mali i srednji proizvođači prestati da se bave poljoprivredom, jer će ostati bez zemlje koju su godinama obrađivali, a koju su svake godine zakupljivali od države. I to na period od godinu dana, na šta su se posebno žalili, jer je to kratak rok da bi se nešto ozbiljnije planiralo i radilo na toj zemlji.

Da podsetimo, reč je o oko 3400 hektara oranica koje su date u dugoročan zakup kompanijama Tenis, Food planet i Farmer 023 M&V. Zbog toga što vladajuća većina tada nije htela da sluša primedbe opozicije i poljoprivrednika, opozicioni odbornici nisu prisustvovali sednici na kojoj se glasalo o ovoj odluci. Tada su nadležni uveravali da će ovi investitori uložiti u agrar 26 miliona evra i da će otvoriti stotinu novih radnih mesta.

-Naravno, još jednom se pokazalo da su se naše sumnje da od najavljenog posla neće biti ništa obistinile. Za sada nema najavljenih investicija po osnovu dugoročnog zakupa državne zemlje jer je kompanija Tenis još prošle godine tražila da sa investicijom počne 2019. godine. U martu ove godine je i kompanija Food planet zatražila da joj se investiciono ulaganje odloži za sezonu 2018/2019. godine. Na ovogodišnjoj licitaciji je državna zemlja koju su ove kompanije tražile ponovo data poljoprivrednicima, kako tu ne bi došlo do stvaranja parloga i kako zemlja ne bi ostala neobrađena- istakao je Igor Ratković Dosta je bilo Zrenjanin.

To je još jedan dokaz da je grad trebalo dugoročno da da u zakup državnu zemlju malim i srednjim proizvođačima, a ne investitorima, koji su, kako se pokazalo, spremni da zemlju ne obrađuju. Dosta je bilo izražava sumnju da će i sledeće godine ove kompanije ući u zakup zemlje koja im je odlukom Skupštine grada data. Zbog toga još jednom postavlja pitanje zašto se ta zemlja oduzima od naših poljoprivrednika i daje onima koji su očigledno neodgovorni?