Zrenjanin- Organizacija rezervnih vojnih starešina Zrenjanina organizovala je u Gradskoj kući tribinu pod nazivom „Košare – bitka koja traje“ na kojoj su o borbenim dejstvima od početka aprila do sredine juna 1999. godine  na odbrani granice Srbije, govorili pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara, Aleksandar Radaković, tada vojnik na redovnom služenju vojnog roka i učesnik bitke. Na tribini su učestvovali i Duško Radišić, pomoćnik Gradonačelnika Zrenjanina i Tanja Dulović, predsednica ORVS Zrenjanin.


Bitka za Košare još uvek traje, jer borcima koji su tamo učestvovali i porodicama poginulih danas treba organizovana pomoć države u zdravstvenoj, socijalnoj zaštiti i poboljšanju uslova života, pošto mnogi teško danas žive, istakao je pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara na tribini u Zrenjaninu posvećenoj tom događaju kojim je sprečena kopnena ofanziva NATO pakta na Srbiju 1999. godine.


–  Istorijski ova bitka podseća na Kumanovsku, jer su ginuli zajedno i vojnici i oficiri. Borci na Košarama nisu imali rezervni položaj, slično kao u Kolubarskoj bitci. Na Košarama su vojnici i oficiri izbrisali svoja imena sa spiska živih, baš kao što je to bilo u odbrani Beograda 1915. Na Košarama su učestvovali pripadnici svih jedinica koje su tada operativno delovale u Vojsci Jugoslavije i one su sinonim nepobedivosti srpskog vojnika. NATO analitičari su govorili da su uspeli da prođu Košare, Kosovo bi danas bilo teritorijalno mnogo veće, naglasio je pukovnik Đurković.

– Moral nam je bio visok, a sada smatram da im nismo dozvolili da  prođu iako su višestruko bili jači, jer smo se zainatili i svi smo u tom inatu bili jedinstveni, rekao je Aleksandar Radaković.

Bitka za Košare je počela 9. aprila nakon što je NATO najavio kopnenu ofanzivu na Srbiju. Tokom borbi koje su bile svakodnevne do potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma na ovoj lokaciji je stradalo 108 pripadnika Vojske (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika,  13 rezervista,  24 dobrovoljca),  dok je 265 njih ranjeno.

Tekst i foto: Mile Novaković