Zrenjanin- U Gradskoj bašti, u okviru manifestacije „Banatska bajka“, sinoć su Zrenjaninci imali priliku da uživaju i upoznaju turistički potencijal opštine Osečina.

U ime grada Zrenjanina, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina predstavio je gostima značaj manifestcije „Banatska bajka“ i istakao veliko zadovoljstvo što opština Osečina ima priliku da započne predstavljanje Turističkih organizacija i izrazio nadu da će prijateljstvo koje je sklopljeno trajati dugo godina.

„Vaše šljive-naše njive, Vaše rakije-naše pivo, eto nama zdravo živo u veselju da se bratski rukujemo. Probaćemo Vašu prepečenicu, a Vi našu gibanicu. Našu ćemo vezu negovati uz Banatsku trpezu, jede se masno ali slasno, u Banatu ranom zorom, ranom i uveče kasno. Dobro došli dragi gosti  iz Osečine lepe, Banatske žuljevite ruke sad Vas grle i primaju kraj Begeja reke. Od sad pa doveka nek se znade da prijatelja ovde Osečina imade“- ovim stihovima Jaroslav  Stevanov saradnik za turizam u Turističkoj organizaciji grada Zrenjanina,  poželeo je dobrodošlicu gostima iz Osečine.

 

Direktor Turističke organizacije Podgorina Osečina Svetozar Gačić istakao je veliku čast i zadovoljstvo što opština Osečina ima priliku da bude gost Zrenjaninu i da na manifestaciji „Banatska bajka“ predstavi vrednosti koje se nalaze na teritoriji opštine Osečina i pozvao sve Zrenjanince da dođu i uživaju u bogatoj tradiciji i ponudi tog kraja.

 

Turizam u opštini Osečina predstavlja veoma značajnu privrednu aktivnost, obiluje specifičnim turističkim motivima Zapadne Srbije.  Ono po čemu je ona poznatljiva je Sajam šljiva koji se održava poslednjeg vikenda avgusta i kroz koji prođe preko 20.000 posetilaca.

-Sem promotivnih i edukativnih sadržaja, ova manifestacija se svake godine pretvara u sintezu sajma i festivala šljive. Posetioci mogu uživati u degustaciji proizvoda našeg kraja, učestvovati na takmičenjima, ali i posetiti izložbe, kao i uživati u koncertima poznatnih izvođača- rekao je Svetozar Gačić.

  

U tradiciji Podgorine je očuvanje kulturnog nasleđa kroz igru stoga su članovi KUD-a „Krušik-Plastika“ nastupili sa igrama iz Podgorine pod nazivom Streljali smo kroz prsten jabuku da venčamo brezu i jablana.

-Prirodne lepote, bogatsvo i raznovrsnost ovog kraja pružaju mogućnosti za lovni turizam.  Veliki broj lovaca iz Zrenjanina svake godine uživa u lovu baš u ovoj opštini-rekao je  predsednik Lovačkog udruženja Stanko Andrić.

 

Opština Osečina ima burnu prošlost kojom se, kako kažu žitelji ove opštine, ponose. Bogatu istoriju prenose sa kolena na koleno, ali i sa brojnim manifestacijama poput Sabora i izbora za harambašu Podgorine. Saborovanje počinje svake godine davanjem parastosa srpskim ustanicima, istorijskim podsećanjem  na značaj boja, kao i kulturno umetničkim-programom. Zahvaljujući raznovrsnim sadržajima i atraktivnim nadmetanjem za harambašu Podgorine, narodni sabor u Bratačiću iz godine u godinu postaje sve zanimljivije i za turiste.

 

Direktor Turističke organizacije Podgorina Osečina Svetozar Gačić zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i istakao da je Zrenjanin grad koji ima bogatu tradiciju i koji može da bude uzor mnogim gradovima kako u organizaciji turističkih manifestacija, tako i u vođenju grada.