Una Tuba

Sport- Sinoć je završeno EP neolimpijskih stilova koje je trajalo četiri dana u zrenjaninskoj Kristalnoj dvorani. Poslednjeg dana nastupila su četiri takmičara Srbije, a Nenad Ralić (80 kg), u disciplini ališ open (slobodan stil), osvojio je bronzanu medalju. Pobedio je Estonca Nikitu Razina, izgubio od Poljaka Pavela Vavričeka i u meču za treće mesto nadmašio Rusa Rasula Bašutorova. U istoj disciplini, Perica Dimitirjević (70 kg), izgubio je borbu za bronzu od Bugarina Hrista Dojnova. Marko Petković (+100 kg) završio je takmičenje porazom od Belorusa Aleksandra Lučkovskog, dok je u disciplini ališ klasik (grćko – rimsi stil), Miljan Djukanović (70 kg) poražen na startu od Bugarina Hrista Dojneva.

Una Tuba (+70 kg) trebalo je da nastupi u disciplini kazah kureš u +70 kg i u apsolutnoj kategoriji, ali je zbog pobvrede ramena morala da odustane. U petak je imala 15 borbi i osvojila srebrnu i tri bronzane medalje.

-Nisam mogla na strunjaču, povredila sam rame u trećem meču predhodnog dana protiv Gruzijke Elene Kabadže i jedva izdržala borbe za medalje. Zadovoljna sam učinkom i da nije došlo do povrede, bilo bi i bolje – rekla je Una Tuba.

Jedinu zlatnu medalju za Srbiju osovjio je Nikola Gajić (70 kg) u disciplini kazah kureš. Svestrani borac, rodjen 1995, polsednje tri godine prvak je Srbije u slobodnom stilu, a 2016 bio je prvak države u džudou u kategoriji do 60 kg.

-Prvi put sam na ovakvom takmičenju i veom sam zadovoljan izdanjem i učinkom. Sva četiri meča dobio sam bez izgubljenog poena i  drago mi je što sam doprineo dobrom rezultatu tima Srbije – istakao je Gajić koji je član RK Fristlej iz Beograda i ODŽK Beograd.

Filip Pajić, poput Une Tube, osvojio je četiri odličja, dve srebrene i dve bronzane medalje u disciplinama pankration i kazah kureš. U disciplini pankration palaismata tim Srbije, u sastavu Nenad Belencan i Ajredin Ajeti, osvojio je bronzanu medalju. Naši takmičari ukupno su osvojili 11 odličja, zlatnu, tri srebrene i sedma bronzanih medalja.

-Da se Una Tuba nije povredila, verovatno bi bilo više medalja, a u nekim mečevima gde se odlučivalo o raspodeli odličja, nijanse su odlučivale i mogle su da pretegnu u našu korist. Organizacija je bila na visokom nivou i gosti iz 22 zemlje su zadovoljni domaćinstvom i prijemom – istakao je Uroš Jovanović, član svetske rvačke federacije za neolimpjske discipline.

 

U petak 118 lekarskih intervencija

Pre završetka prvenstva dr Branislav Martinov je rekao da je u petak medicinski tim imao čak 118 intervencija, a da je za devet dana EP za seniore u olimpijskom rvanju, prošle godine u Novom Sadu, bilo tri puta manje.

-To govori da se ovim sportom bave takmičari rekreativno i da se tretira kao, recimo, „sport za sve“. Borbe su naporne, teške i nije čudo što dolazi do povreda kad takmičari nisu dovoljno spremni. Neolimpijsko rvanje je izuzetno popularno u zemljama Azije, gde se na takmičenjima, na otvorenom, nadje po 10.000 gledalaca, dok na Zapadu ovaj sport gotovo da nije zastupljen – prokomentarisao je dr Milorad Dokmanac, nacionalni selektor  za olimpijsko rvanje RSS.