Zrenjanin- Organizacija “Svetosavlje” i Grad Zrenjanin, u saradnji s Narodnim pozorištem “Toša Jovanović”, organizovali su i ove godine, na Vidovdan, svečanu akademiju u pozorištu i tom prilikom odali priznanje učenicima generacije, onima koji su u svojim osnovnim i srednjim školama proglašeni za najbolje među najboljima u protekloj školskoj godini. Po prvi put “Svetosavlje” je nagradilo i jednog prosvetnog radnika. Ovu svečanost ta organizacija organizuje jedanaesti put, a Vidovdansku akademiju, zajedno sa lokalnom samoupravom, deveti put. 
 
Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je rekao da srpski narod Vidovdan obeležava od davnina, a ove godine u svetlu stote godišnjice, jednog veka od oslobođenja grada i zemlje u Prvom svetskom ratu.
“Vidovdan neminovno povezujemo s tim najvećim sudbonosnim datumima u našoj novijoj istoriji. Pre svega, sa 1914. godinom i pucnjima Gavrila Principa u Sarajevu, koji su nagovestili taj Veliki rat, Golgotu Srbije, ali potom i epohalnu vojničku pobedu i stvaranje Kraljevine Srbije, u čiji sastav 1918. godine ulazi i Vojvodina. Vidovdan obeležavamo svake godine, obnavljajući pamćenje i sećanje, a sve to činimo zbog naše budućnosti i budućnosti naše dece”, kazao je on.
 
Dodao je da se najbolji i najuspešniji deo te budućnosti nalazi upravo u ovoj sali i poručio nagrađenim učenicima:
“Koristim priliku da u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, čestitam vama koji ste najbolji među najboljima, koji ste učenici generacije u našim školama i koji će svojim radom i idejama sigurno predvoditi svoju generaciju. Želimo vam da završite škole i fakultete koje ćete upisati, da se školujete bilo gde u zemlji i svetu, ali da se vratite, da vodite ovaj grad i svoju državu. Mi ćemo do tada stvoriti uslove da imate gde da se vratite, gde da radite, zaposlite se, ostvarite se profesionalno. Poslednjih godinu dana uspevamo da promovišemo grad Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje, sve više fabrika otvaramo i danas ću imati čast da budem domaćin belgijskom ambasadoru i da zajedno otvorimo još jedan pogon u našoj industrijskoj zoni, kompanije iz te zemlje. To je naš zadatak, a vaš je da nastavite tako da učite i unapređujete sva svoja znanja, ovaj grad i ova zemlja zaslužuju da ih vi vodite”, rekao je Čedomir Janjić.
 
U ime Organizacije “Svetosavlje” obratio se predsednik Dragan Vidaković i naglasio da im je želja da, kroz isticanje primera najboljih učenika, ukažu na značaj znanja i obrazovanja i da upravo ti najbolji đaci budu primer i drugoj deci iz njihove generacije.
“Mislimo da je put usavršavanja i traganja za onim najboljim što imaju u sebi, najbolji put ne samo za njih nego i za celokupan naš narod i da ćemo jedino tim putem doći u situaciju da u budućim godinama obeležavamo ovaj za nas veoma značajan dan, Vidovdan, u miru i blagostanju i sa verom u bolju budućnost”, istakao je on.
“Svetosavlje” je odlučilo da od ove godine, svake godine na Vidovdan, posebno nagradi i jednog prosvetnog radnika koji se izdvojio svojim rezultatima i ličnim primerom i odnosom prema kolegama i učenicima.
“Nismo toliko pretenciozni da kažemo da je to najbolji profesor, nastavnik ili učitelj, to je jednostavno naš izbor za prosvetnog radnika za kojeg mislimo da zavređuje da bude posebno istaknut i nagrađen. Nagrada je u vidu priznanja i novčanog iznosa od 50 hiljada dinara, ali pre svega, želja nam je da ukažemo javnosti na struku koja je veoma značajna, a nedovoljno vrednovana”, objasnio je Vidaković.
Čast da prva ponese to priznanje pripalo je Irini Ubović, profesorki Ruskog jezika u Zrenjaninskoj gimnaziji.
Vidovdansku besedu pročitala je profesorka istorije Dragana Jovanović, a potom je održan i prigodan kulturno-umetnički program. Gradonačelnik Čedomir Janjić i predsednik “Svetosavlja” Dragan Vidaković zajedno su uručili Vidovdanske nagrade učenicima generacije u svim osnovnim i srednjim školama, a njih je u protekloj školskoj godini bilo ukupno 37. U ime nagrađenih zahvalio se Albert Makan, učenik generacije Zrenjaninske gimnazije.
 
Izvor:zrenjanin.rs